A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Keresztet állítottak Szentkirályszabadján Radnóti Miklós emlékére

Magyar Krónika
Montreal, október 23.

Napló/Magyar Kurír

Radnóti Miklós születésének 100. és halálának 65. évfordulója alkalmából keresztet és emléktáblát állítottak Szentkirályszabadján - adta hírül a Napló című megyei napilap.

Naplójegyzete szerint Radnóti Miklós már 1938-ban elhatározta, hogy a krisztusi életkort betöltve megkeresztelkedik. A lélekben már keresztény zsidó költőt 1943 májusában feleségével együtt lelkiatyja, Sík Sándor keresztelte meg. Sík Sándor piarista költő, "a professzor úr" és Radnóti Miklós közeli barátok voltak.

Radnóti Miklós 1944. október 31-én Szentkirályszabadján írta utolsó versét, a Razglednicák 4. részét. A Veszprém megyei település ápolja a tragikus sorsú költő, műfordító emlékét. A keresztet és az emléktáblát október 17-én, szombaton  a szentkirályszabadjai lámpás kereszteződésnél állították fel.

Iványi András polgármester hangsúlyozta: az emlékhelyen felállított kereszt a diktatúrák áldozataira is emlékeztet. Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében felidézte a költő életét, akinek 1942-től a rettegés és megpróbáltatás volt része, 1944. november 9-én végezték ki. Zsidóságát Radnóti soha nem tagadta meg, de mindig magyar költőnek vallotta magát. Szűcs László református lelkipásztor és Ajtós József László esperes megáldotta a keresztet - olvasható Balla Emőke tudósításában a Napló honlapján.

Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész Radnóti Himnusz a békéről című versét mondta el:

Nyarakra gondolunk s hogy erdeink
majd lombosodnak s bennük járni jó,
és kertjeinknek sűrü illatában
fáján akad a hullni kész dió! (...)

Így lesz-e? Így! Mert egyszer béke lesz.
Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.