A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Szakmai továbbképző konferencia az Észak-Amerikában élő magyar nyelvet tanító pedagógusoknak

Magyar Krónika
Montreal, szeptember 25.

Török Tünde igazgató
Montreáli Magyar Iskola

. Montreali Konferencia hallgatói

A Montreáli Magyar Iskola alapítása 75-ik jubileumi évfordulójának tiszteletére 2009. augusztus 29-30. között továbbképzést rendeztünk azoknak a pedagógusoknak, akik Kanadában és az Egyesült Államokban a magyar nyelv tanításával foglalkoznak.

Konferenciánk megrendezését Magyarország Külügyminisztériuma, Kulturális és Oktatási Minisztériuma valamint a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség anyagi és erkölcsi segítsége tette lehetővé a Montreáli Magyar Iskola számára.

A konferenciát hivatalosan Androvich Tamás plébános üdvözlő szavai után Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul, mint a kétnapos rendezvény fővédnöke nyitotta meg és szólt arról, hogy pedagógusainknak milyen kiemelkedő szerepe van a magyar nyelv következő generációjának történő átadásában.

Meghívott előadóink közül Dr.Nagy Kinga Budapestről, a Balassi Intézetből érkezett hozzánk és rendkívül hasznos előadásokat tartott módszertani kérdésekről, jól használható tankönyvekről, ajánlott tananyagról, a multimédiás nyelvoktatásról, valamint a nyelvi játékoknak az oktatásban betöltött szerepéről.

. Montreali Konferencia csoportja

Dr. DeRoth László sokrétű tudásáról és tapasztalatáról adott számot "Tanítás színnel-lélekkel, avagy így tegyük érdekessé a magyar nyelv oktatását" című előadásával. Az Université de Montréal elismert professzora olyan lelkesen és magával ragadóan beszélt nekünk a tanításról, hogy mindannyiunkat lenyűgözött felkészültsége.

Takács Katalin, a Magyarokért Kanadában Egyesület alelnöke a májusban a Wilfrid Laurier Egyetemen lezajlott  "Magyarnak lenni Kanadában" című konferencia tapasztalatait osztotta meg velünk. Ezen a négynapos rendezvényen a Montreáli Magyar Iskolát Szántó Emese, Grimm Natali és Török Tünde képviselte, akik az identitás konferencia keretében szervezett tanártovábbképzésen is részt vettek.

A konferenciánkra érkező mintegy 30 kanadai és amerikai pedagógust a szombat este rendezett fogadáson, a Montreáli Magyar Iskola két tanulója, Ágoston Zsuzsa és Dorogi Caeleb műsora köszöntötte.

A  Torontóból érkező Kanadai Magyar Televízió külön műsort készített rendezvényünkről.

Büszkék vagyunk arra, hogy a hozzánk érkezett, a magyart idegen nyelvként, illetve származásnyelvként tanító tanárok egyöntetű véleménye alapján sikerült  nagyon hasznos és érdekes továbbképzést megvalósítanunk. Tapasztalatot cseréltünk, megosztottuk egymással problémáinkat és sikereinket ezáltal is erősítve egymásban és magunkban elkötelezettségünket küldetésünk, a magyar nyelv tanítása iránt.

Anyanyelvünk ápolása és továbbadása elszakíthatatlan kapocs közöttünk, konferenciáink, találkozásaink ezért kiemelt fontossággal bírnak.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy mindannyian sok friss szakmai ismerettel és őszinte barátságokkal gazdagodva térhettünk haza.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.