A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Magyar írók kanadai irodalmi kurzuson

Magyar Krónika
Victoria, november,25.

Azon szerencsések, akik bolyongással tölthetik kevés szabadidejüket a világhálón, könnyen rábukkanhattak a brit-columbiai University College 2008-09 katalógusára. A részletes tanterv között találhattak egy világirodalmi tárgyat, melynek anyagán szerepel egy magyar antológia: Blessed Harbours: An Anthology of Hungarian-Canadian Authors, és két magyar író, Konrád György és Miska János.

Az említett antológia, Blessed Harbours, 2002-ben jelent meg, a torontói patinas Guernica Editions gondozásában, Bisztray György előszavával. A szép kivitelezésű kötet 35 költő és író munkásságából ad ízelítőt. A kötet megrendelhető az University of Toronto terjesztőnél, vagy könyvesboltokban.  Lapunkban Dancs Rózsa írt róla ismertetést. A 260 oldalas gyűjtemény, mint a fenti katalógusból kitűnik, felkerült a kötelező olvasmányok listájára, s olyan címekkel együtt olvassák majd a növendékek, mint a Glasnost: An Anthology of Russian Literature under Gorbachov; The Phanthom Church and Other Stories from Romania; The Penguin Book of New Russian Writing; and A Literary Theory: An Anthology.

A Blessed Harbours szerkesztője, Miska János, pedig abban a kitüntetésben részesült, hogy írásai,  a világirodalom gyöngyszemei között szerepelnek. A tanév 13-14-ik hetében, "Canadian Experience" címmel, számos elbeszélése kerül elemzés tárgyául, köztük a feledhetetlen A templomjáró krónikája, A könyvesboltban és a Hazajáró. A kurzuson olyan írók szerepelnek, mint a hazai Konrád György, a cseh Frank Kafka, a lengyel Jerzy Kosinski és Milosz Czeslaw, az orosz Vladimir Nobakov etc.

Reméljük, hasonló tárgyak beiktatására sor kerül más kanadai és külföldi egyetemeken is.

                                                                                                                                      - a.j. -
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.