A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
Egy Német Requiem- Takács Miklós karmester  vezényletével

Magyar Krónika
Montreál, április 4.
Bencsics Klára

Az idei Nagypénteket is hagyományos koncerttel ünnepeltük meg a St.John the Baptist templomban. Lassan évtízedek óta rendezi meg a Philharmonic Society a nagypénteki Requiemet Takács Miklós vezetésével.

Ma már elképzelhetetlen Nagypéntek Montreálban, e koncert nélkül.

Az idei egy kicsit eltért a többitől, mert Johannes Brahms: Egy német Requiemje, nem volt  a szokásos. Általában ritkábban  is adják elő,  mert más mint a többi Requiem.
A koncert Anton.Bruckner Hetedik.Szimfóniájával kezdődött, valószinűleg azért választották ezt a zeneművet, mert Bruckner nem csak kortársa volt Brahmsnak, hanem  a két mű komponálása nagyjából egy időre esett.
A Hetedik szimfóniát a FACE zenekar igazgatója, Theodora Stathopoulos vezényelte rendkívül  dinamikusan. A  romantikus zenemű  nagyon jó bevezetője volt az ezt követő Requiemnek.
Johannes Brahms a Német Requiemet 1865-1868 között komponálta. A zeneszerző édesanyja 1865-ben halt meg és valószínűleg ez a szomorú esemény ihlette meg a Requiem komponálására. Jó barátja, 
Robert Schumann is ezekben az években halt meg  és a szerző az utolsó két tételt akkoriban írta a műhöz.

A zenemű hét részből áll, de  először csak öt tételt mutattak be,  ennek  premierje  pedig 1868.április  7-én, Nagypénteken  volt, melyet Brahms maga vezényelt. Éppen 140 évvel ezelőtt!
A zeneszerző nevezte el : Egy német Requiemnek, melyet később"humánus" -ra változtatott, de a zenevilág ma is  eredeti nevét használja.

A Német Requiem eltér minden más requiemtől  mert nem liturgikus, azaz nem gyászmisére alapozott zenemű.  Énnek szövege  nem a gyászolás, hanem  inkább az élők vigasztalása,  mondanivalójában  dominál az élet győzelme a halál felett. A hetven perces  zenemű rendkivül szép, tipikus Brahms melódia. A kórusokban többféle hangszíneződésnek harmonikus egybecsengése hallható, ami természetesen  az előadóknak és a karmesternek  egyaránt megfeszített munkájába kerül. A kórus mellett két szólista is szerepel, egy szoprán és egy bariton. 

A mostani előadáson,  több mint 280 tagú kórus szerepelt, amely négy kórusból tevődött össze: az UQUAM kórus, az UQUAM Együttes, Le Philharmonic du Nouveau Monde  és a St..Therese kórusaiból. A szólisták szintén quebeciek voltak: Louise Marcotte szoprán és Marc  Boucher bariton, kellemes hangjukkal emelték a koncert síkerét. A zeneművet ismét a fiatal és lelkes  FACE zenekarral adták elő és Takács Miklós a szokott biztos, érzékeny és átérző vezényletével, csodás hangversenyben volt része a szépen  egybegyűlt közönségnek.  Bizony, a hideg fagyos idő ellenére, a St.John Baptist templom ezen a Nagypénteken is megtelt  lelkes hallgatókkal, mert hiszen mindenki tudta, hogy Takács Miklós vezetése alatt kitűnő hangversenyben lesz része.
Senki sem ment haza csalódottan, mert  ismét  szép nagypénteki élményben volt része.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.