A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Montreal 350. évfordulójának művészeti kiállítása

Magyar Krónika
Montreál, október 26

Bencsics Klára

 

A Sulpican  Atyák történelmének  sok köze van Montreal  alapításához és kialakulásához.

A Szent Sulpician  Társaságot Jean Jacques Olier   alapította  Franciaországban, szegénység és jótékonysági fogadalommal. A Társaság  főcéljának a tanítást választotta. M.Olier az "új világba"  kiküldött négy  szerzetest 1657-ben, hogy Ville Marie-ben (Montrealban) megalapozzák a tanító- rendjüket. A   Notre Dame templom  építése és a mellette lévő  "Old Seminaríum" felépítése volt első  tevékenységük. Majd a  Sulpician alapítójának   anyagi segítségével Montrealban  a városrendezését, építkezését és adminisztrációját  vették át. Még hat templomot építettek, és több iskolát. Az ő nevükhöz fűződik a ma is álló  "Grand Seminary of Montreal" és  több   főiskola.  Kórházak is  létesültek anyagi támogatásukkal. A Szürke Nővérek jótékonyégi szerzetes rend is  segítségükkel létesült.  

A fent említett rövid történelme Montreal  városának alapító Sulpician Atyáknak és az ő művészeti kincseiknek  kiállítása  megtekinthető az "Erskine and American Church-ben," mely ma már a  "Montreal of  Fine Arts Museum-hoz" tartozik.

A szép kivitelezésű kiállítás méltó megünneplése Montreal  350 éves évfordulójának. A  kiállítás angol címe: "Artiste legacy of the  Montreal Sulpicians".

A láthatjuk Montreal legöregebb városi képeit vagy a róluk készült rajzokat.

A helyi és Európából bevándorolt  művészekre nagy befolyással volt az alapító Atyák katolikus hite,  s ennek folytán igen szép művészeti alkotások maradtak fenn ebből a korból. A legtöbb mű a Notre Dame templomhoz fűződik, de a Sacré Cour kápolnából és a Notre Dame de Lourdes kápolnából  is származó  művészi alkotások reprezentálják az akkori  Sulpician rend kincseit. Többek között: Paul Joudain-Labrosse (1679-1755) fafaragó mester és orgonakészítő munkája, az 1741-ben készült "Christ on the Cross" hatalmas fafaragású feszület. A gyűjteménynek  domináló  szép darabja, a neves  William Berczy kanadai festőművész(1744-1813 ) " A Szűz megdicsőülése" (Triumph of the Virgin) című  400 cm. átmérőjű kerek képe, melyet W.Berczy - Charles Le Brun festménye nyomán készített 1810-ben. Két impozáns bronzszobor  a Notre Dame bazilikából: Louise Phillipe munkája: Ézsiás és Jeremiás próféták is  a kiállítás kincseihez tartoznak.

A több mint száz darabból álló kiállításon még láthatók  gyönyörű ezüst kegytárgyak sokasága  szobrok és festmények. Kiállításon van  a híres "ezüst" Mária szobor is.

kiállítás:nyitva van december 6-ig a belépés ingyenes.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.