A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Húsvéti koncert
Magyar Krónika
Montreál, április 16
.
Kiss Ida


Április 6-án, a hagyományokhoz híven, ismét megtelt a Saint Jean Baptist templom, hogy a Montreali Filharmonikus  Zenekar és az UQAM kórus előadásában, Takács Miklós vezényletével hogy, tanúja legyen egy újabb felejthetetlen koncertnek.

Ezúttal a koncert a filharmonikus zenekar fennállásának 25. évfordulóját  is ünnepelte és emléket állított Kodály Zontánnak, születése 125. és halálának 40. évfordulóján.

Műsoron volt Wagner Parsifal, Mozart hegedűkonzert, Schumann zongorakoncert, Kodály Psalmus Hungaricus zeneművek.
A montreali zenekedvelő közönségnek nagy élményben volt része ezen az estén és elismerését szűnni nem akaró tapssal mutatta ki.

Emil Silviu Ciobota hegedűművész, romániai születésű. Tanulmányai befejezése után, a brüsszeli Zeneakadémia nemzetközi zene szakosztályának volt tagja, majd a   Las Palmas (Kanári Szigetek)Zenei konzervatóriumának tanára.
Jelenleg művészeti igazgatója a Neue Ruhr Kammerphilharmonienak. Számtalan turnéján, mint szólóhegedűművész hírnévre tett szert  Európában, Japánban és az Egyesült Államokban.

Schumann zongorakoncertjét Antonio Di Cristofano előadásában hallottuk, aki rendkívüli sikert aratott. A művész olasz származású, tanulmányait és művészetét Bacchelli és Domerini "szárnyai" alatt emelte mesteri fokra. Vendégszerepléseinek útja:  Milano, Firenze, utána Bukarest, Mexico,  Prága, Kroácia, és az Egyesült Államok.    Gyakran meghívott bírója az európai nemzetközi zongoraversenyeknek.

Franco Tenelli tenor, művészi pályája végigvitte már a legfontosabb zenei központok színpadán. Olaszország, Spanyolország, Németország Japán, az USA, és természetesen, Kanadában, Montrealban volt. Megjelenése és előadásmódja, erőteljes, és magával ragadó, dominál a zenében és jelenlétében. A nemzetközi kritika azt mondta róla, hogy  hangja könnyedén éri el a legmagasabb oktávokat és Placido Domingohoz hasonlította.

A magyar hallgatóságnak egyedülálló élményt jelentett,  amikor Kodály Psalmus Hungaricus -át magyar nyelven hallhatta a művész és az UQAM  kórusának előadásában. 

Rendkívüli előadás volt, amit egyedül a karmesternek köszönhetünk. Takács Miklós, mint fenti megemlékezése is mutatja, nagy tisztelője Kodálynak, és munkásságának meghatározója. Nem felejti el a nagy mestert és méltó emléket állít itt távol hazájától is, ahogy másnyelvű kórusát magyarra tanítva szeretett mestere művét anyanyelvén adta elő.
A kiváló teljesítmény nagy erőt és akaratot mutat de főleg elhivatottságot.

Köszönjük ezt az élményt Takács Miklósnak, és gratulálunk ahhoz a munkájához, amit itt Montrealban az évek során tett és elérte azt, hogy ma vezető személyisége a kanadai zenei életnek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.