A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
SIKET GYÖRGY ELŐADÁSA: Egy kanadai magyar Afganisztánban
Magyar Krónika
Montreál, december 5
.
Bencsics Klára

November 18-án délután a Foyer Hongrois, a Magyar Otthon, társalgója nagyszámú közönséggel telt meg, hogy Siket György érdekesnek igérkező előadását meghallgassa.

Elsőnek Roy Marika, a Mérnökegyesület nevében mutatta be az előadót, akit a montreali magyarság már régóta ismer és szeret. Hiszen kis kora óta Siket Gyurinak hívtuk, először mint a montreali magyar cserkészcsapat tagját, majd később, mint vezetőjét. Ő, az a harmad-generációs magyar, akire mindannyian tisztelettel nézünk fel és pélaképnek emlegetünk. Siket György messzire szakadt Montrealtól és a magyaroktól, amikor a kanadai NATO egységgel tartalékos katonaként kihelyezték Afganisztánba.

Ezen a délutánon, előadása keretében sok új ismerettel gazadagodtunk.

Először Afganisztán rövid történelmét ismertette, majd a NATÓ szerepét a 9/11 események után, végül rövid átfogó képet adott a mai Afganisztánban folyó életről, az ottani lakósság életnívójáról kultúrájáról és szokásairól. Megtudtuk, hogy a lakosság nagy százaléka analfabéta, legtöbben a nők, de a férfiaknak nagy része is az. A lakóházak, életkörülményeik bizony nagyon elmaradottak a 21. századot tekintve, de a sívatag és a zord körülmények is befolyásolják életüket. Történelmük folyamán sok nagyhatalom el akarta foglalni, vagy meghóditani, de éppen a fent említett körülmények miatt, kevés sikerrel. Részletes képet kaptunk a NATO afganisztáni szerepéről a lakosságot fenyegető talibánok felkutatásával és eliminálásával kapcsolatos feladatokról. Legfontosabb feladatuk azonban , hogy az országot a lakosság részére ujjáépítsék. A hangsúly itt iskolák és kórházak építésén van. Siket György azt is elmondta, hogy ő a pszichológiai hadviselési csoport tisztje volt, melynek az volt a feladata, hogy az Afgán nép szívét és eszét megnyerjék. Munkájuk bizony nehéznek, de igen érdekesnek bizonyult: kapcsolatok teremtése a nép között, megtanítni az üzenetek módszereire, (újság, rádió stb. használatára) , nagy hírdetőtáblák ábráival felhívni a lakosság figyelmét a NATÓ hadsereg különböző segítségére stb. Siket György sok szomorút is láthatott azalattt a hat hónap alatt, amíg Afganisztánban katonáskodott., de változatlanul fontosnak tartja a NATÓ jelenlétét az országban. Előadását értékes képvetitéssel illusztrálta, mely közelebbé hozta az ottani életet, lakóit és a vidéket.

Az előadót még sokáig körülvette a hallgatóság és sok kérdést intézett hozzá , még a finom uzsona sem érdekelte annyira a közönséget, mint Siket György személye.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.