A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
A Kanadai  Magyarságtudományi  Társaság Konferenciája
Magyar Krónika
Montreál, jűnius 19
.
Bencsics Klára

Május 27-28-án tartották meg a huszonkettedik Kanadai Magyarságtudományi Társaság konferenciáját a torontoi York egyetemen.

Az idei konferencia anyaga kizárólag  az 1956-os forradalmat és szabadságharcot  tárgyalta.

Az előadás-sorozatot, Dreisziger F.Nándor, a kanadai Royal  Military College  ny. tanára  nyitotta meg érdekes előadásával : Kanada  reakciója az 56-os menekültek érkezésére. Majd Tari Andor, University of Guelph ny.tanára mutatta be, komoly tanulmányi kisérletek alapján, az 1956-os menekültek pszichológiai profilját.

Tomory Éva - a Pécsi Egyetemről., előadásában arra világitott rá, hogyan járultak hozzá az 56-os menekült vállalkozók a kanadai kereskedelmi élethez. Ádám Christopher - Ottawa University, előadásában átfogó képet nyújtott arról,  hogyan  fogadták és segítették a kanadai egyházak a menekülteket az 1956-57-es években.

Az 1956-os menekültek gyermekeinek nyelvi kiejésének érdekességéről tartott értekezést McRobbie-Utasi Zita, a Simon Fraser  University professzora. 

Mihály Márta,  a soproni Erdészeti Főiskola  volt diákja elmondta, hogyan  hívta meg az 1956-os forradalom után a Főiskolát, a kanadai  British Columbia Egyetem. Egyben az akkori évfolyamtársak szakmabeli eredményeit is vázolta.

Galántha Hermann Judith (Montreal) a CBI volt osztályvezetője, részletesen  előadta, miként alakult meg a CBC nemzetközi osztályán a Hungarian Voice ( Kanadai Magyar Rádió) 1956 november 12-én. Egyben vázolta a rádió 35 éves történelmét  és munkatársai közreműködését  is.

Judy Young  (Ottawa)  előadása rámutatott az 1956-os menekültek szerepére a többrétegű   kanadai   politikai élet  fejlődésében.

Érdeklődéssel hallgattuk Pilisi Pál,  Univesité de Chicoutimi ny. tanárának előadását az 1956 -os forradalom és szabadságharc kitörésének előzményeiről, amelyet több magyar történész megvilágításában mutatott be.

Bisztray György, University of Toronto ny. tanára bepillantást nyújtott a témáról szóló irodalomba "Forradalom és menekülés a kanadai magyar emlékiratok tükrében" című  értekezésében. Simándi Ágnes (Toronto) előadásának témája: 1956 jelentősége Tűz Tamás költészetében,  amit szép vers idézetekkel  tarkított.

Kenyeres János, a budapesti Eötvös Loránd Egyetemről,  érdekfeszítő  előadása,  a  magyar forradalom a világirodalom  tükrében, valóban nagyon tanulságos volt számomra. Ugyancsak ilyen volt Hargitai Mária, a Magyar Orvosi Kamara tagjának előadása, az 1956-os forradalom alatti egészségügyi problémáról, mely valóban váratlan volt, a sebesültek száma és  sürgősségi ellátása miatt.   
Kovács János, University of Waterloo- tanulmánya, az első  kaposvári és Esterházy  magyar telepesek

Saskatchewan -ban a magyarok azonosulásáról és emlékeiről  adott beható képet.
Végül, Pittner Enikő, University of Toronto-ból, nagyszerű interjúja és életrajzi ismertetése  Hon. Vári W. György  építészmérnökről, aki '56-os menekültként érkezett Montrealba és mind ott, mind más kanadai városban nagyszerű épületeket tervezett. Nem csak Kanadában szerzett nevet magának, hanem négy kontinensen is. Az interjút, kitűnő technikai megoldással  filmről láthattuk és  így megismerhettük híres magyar alkotónkat.
Az idei konferencia, rendkívül tanulságos volt számomra, mert a  sokszínű  előadás, mind egy témáról szólt, az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, kanadai  szemszögből is nézve,  különböző  vélemények, benyomások összessége  alapján.

A hagyományokhoz méltóan, a kétnapos  komoly előadásokat, minden este társadalmi összejövetelek követték. Első este Tomory Éva hívta meg a Társaságot  gyönyörű házába kötetlen beszélgetésre és finom ételek elfogyasztására. Majd  a búcsúestén   a Társaság elment a "Schnitzel House" nevű magyar vendéglőbe, utolsó találkozóra..

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.