A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Gödöllő, "Sisi" kedvenc kastélya
Magyar Krónika
Montreál, augusztus 17
.
Lukács Alice

A felújított szobák az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorát idézik.

Tavaly Fülöp spanyol trónörököst és feleségét, Letiziát ünnepelték itt. - Horthy Miklós kormányzó itt nyaralt családjával. Mégis, Gödöllő hírnevét főképp annak köszönheti, hogy Ferenc József feleségének, a legendás hírű Erzsébet császár- és királynénak, becenevén "Sisi"-nek, kedvenc kastélya volt.

Mint tudjuk, mindez a 19-ik században történt. "Sisi" először 1867-ben, a kiegyezés évében látogatta Gödöllőt. Látogatásainak tragikus 1898-ban történt meggyilkolása vetett véget.

Az 1944-es német megszállás és azt követő kommunista uralom alatt a gödöllői kastély romlásnak indult. Csak az új, demokratikus éra hozta meg újjászületését. A részben helyreállított kastély, és abban Ferenc József és Erzsébet lakosztálya, valamint a kastély parkja, 1996-ban nyílt meg a nyilvánosság részére.

Nemrég, otthoni látogatásom alkalmával, és mivel "Sisi" rajongó vagyok, feltétlen meg akartam látogatni a gödöllői kastélyt. Budapestről kocsival kb. fél óra alatt érkeztünk a kastély parkolójába. Rövid séta után már fel is tűnt előttünk a kastély kupolája és harmonikus barokk homlokzata, úgy, ahogy arra a régi fényképekről emlékeztem.

A kastély, melyet 1741 és 1749 között gróf Grassalkovich Antal építtetett, már "Sisi" érkezése előtt is királyi vendéget fogadott, ugyanis Mária Terézia császárnő szállt meg arannyal díszített termeiben. A Grassalkovich család egymást követő tagjai, későbbi években már hercegi címmel kitüntetve, a 19-ik század közepéig birtokolták a kastélyt. Idővel még színházterem is csatlakozott a kastély U-alakú alaptervéhez. Ez a színház ma Magyarország egyetlen, még működő barokk színházterme. A Grassalkovich család vörös márvány sírboltja a közeli Máriabesnyőn látható. Ennek templomát és kolostorát az első gróf építtette.

A kastély, melyet Ferenc József és Erzsébet az 1867-es kiegyezést követő koronázásukra a magyar nemzettől ajándékként kaptak, új életre kelt érkezésükkel.

Az osztrák császár és császárné -most már egyben Magyarország királya és királynéja-, megszerették magyar "chateau"jukat. Különösen a szépséges és finomlelkű Erzsébet, aki olyan fontos szerepet játszott a kiegyezés létrehozásában és akiért a magyarok rajongtak, szerette meg Gödöllőt. A királyné, aki jól megtanult magyarul Ferenczy Ida felolvasónőjétől, itt szabadnak érezte magát.

Távol a gyűlölt bécsi udvar intrikáitól, Erzsébet itt kiélhette lovaglási szenvedélyét. Mindennapi lovaglások a gyönyörű parkban, lovak dresszírozása és falkavadászatokon való részvétel töltötték ki napjait. "Senkise zavar engem itt," írta boldogan édesanyjának Gödöllőről. Erzsébet hat évnek megfelelő időt töltött a gödöllői kastélyban, gyakran férje és gyermekei társaságában.

Természetesen Gödöllőn azért mégis királyi udvartartás folyt. Ez nyilvánvaló amikor belépünk az impozáns lépcsőház tetején levő Díszterembe, mely aranyozott díszítésével, csillárjaival és díszes bútoraival nagy fogadások és bálok színhelye volt.

A felújított királyi lakosztályok, a Díszterem mindkét oldalán, szintén barokk pompával vannak berendezve. A berendezési tárgyak részben eredetiek, részben korabeli darabok magyar múzeumok gyűjteményeiből. Több szobában aranyozott rokoko-stílusú kályhák magaslanak.

A falakat a királyi családot és korabeli államférfiakat ábrázoló festmények díszítik. Az Erzsébetet ábrázoló festmények híven tükrözik világhírű szépségét, báját és nádszálkarcsú alakját.

Az egyik szobában az ovális asztal, barokk székekkel körülvéve, családi vacsorára van terítve, exkluzív "Gödöllő" mintájú herendi porcelánnal. Az adjutáns szobájában telegráf felszerelés várja a legújabb táviratot.

Császári bibor-vörös szín uralja Ferenc József szalonját és dolgozószobáját. Ezekben vörös selyemmel tapétázott falak vegyülnek vörös damaszttal bevont székekkel. A dolgozószobában bőr-intarziás íróasztalnál dolgozott a kötelességtudásáról híres király. Aranyozott tükrök és csillárok egészítik ki a gazdag szobaképet.

"Sisi" szobáiban kedvenc színe, a lila, dominál selyem falburkolatokban, függönyökön és székeken. A szalonban, a falburkolatba vésett "titkos ajtó", betekintést ad Erzsébet kissé zárkózott egyéniségébe. Ha látogatói fárasztották, "eltűnt" az ajtó mögött és a szolgálati lépcsőházon át lemenekült földszinti lakosztályába.

Erzsébet öltözőszobájában a lila selyemmel bevont falakon rajzok idézik a bajor-származású Erzsébet hercegnő családi otthonát, míg az íróasztalon gyermekei, Gizella, Mária-Valéria és a tragikus sorsú Rudolf, portréi sorakoznak. A szomszédos díszes szobát, melyet Erzsébet hálószobának használt, egykor Mária Terézia látogatására rendezték be.

Erzsébet egykori földszinti lakosztályában most az "Erzsébet Királyné Emlék-kiállítás" tekinthető meg. Itt láthatók, többek között, olvasó rekamiéja, egyike az eredeti bútordaraboknak, valamint korabeli fényképek, emlék-pénzek, Erzsébet márvány mellszobra és az a korabeli újságcikk, mely meggyilkolását adta hírül.

Erzsébet lépteiben haladva, mi is kifelé, a parkba, vettük utunkat (ha nem is lóháton!), ahol emléktábla jelzi azt a gesztenye fasort, melyen Erzsébet naponta végiglovagolt.

A kastély felújítási tervei tovább folynak. Ezek között szerepel egy nagyszabású "turista attrakció" és hotel létesítése is.. A kastély udvara máris koncertek és kulturális események színhelye.

Látogatásunk utolsó állomása határozottan nem felelt volna meg "Sisi" elképzelésének. Ö, aki annyira féltette valószínűtlenül karcsú alakját, biztosan nem helyeselte volna a finom habos kávét és süteményt, melyet a kastély hangulatos kávézójában fogyasztottunk
Bocsánat - sorry - "Sisi"!

TUDNIVALÓK:

A kastély Budapestről az M3 autóúton érhető el. Nyitva minden nap, l0:00 a.m. és 5:00 p.m. között, kivéve hétfőt
Honlap: www.kiralyikastely.hu
Email: kastely@mail.digitel2002.hu
Telefon: +36(28)410-124
Fax: +36(28)423-159

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.