A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
A Kanadai Magyarságtudományi Társaság konferenciája - 2005
Magyar Krónika
Montreál, június 7
.
Ádám Christopher

2005. május 28-án és 29-én került megrendezésre a Kanadai Magyarságtudományi Társaság XXI. évi konferenciája.

Idén Ontario tartomány délnyugati térségében lévő London városának University of Western Ontario (Nyugat-Ontarioi Egyetem) kampuszán találkoztak az ország egyetlen magyar tudományos társaságának tagjai.

A két-nyelvű, magyar vonatkozású konferencia minden év májusában a Congress of the Humanities and Social Sciences keretén belül várja a kutatókat, egyetemi tanárokat, felsőfokú egyetemi hallgatókat és minden érdeklődőt a két-napos előadás-sorozatra. Idén több mint 7000-en vettek részt a londoni kongresszus tagegyesületeinek találkozóján.

A konferencia kultúrával és oktatásüggyel vette kezdetét. Galántha-Hermann Judith beszámolt legújabb kutatásairól és tanulmányairól Kőrösi Csoma Sándor életművével kapcsolatban, valamint Ladakh phougtali kolostoráról.

Velki Magdolna, a montreáli Kanadai Magyar Műhely vezetője a magyar nyelvtudás idegen nyelvi környezet okozta sajátosságairól beszélt.

Fiore Mester, torontói pszichológus, Pázmány Péter altruista személyét vizsgálta. Dr. Mester így értelmezte az egykori magyar katolikus vezetőt: "Pázmány nagy energiájú és ambiciózus, narcisztikusnak nevezhető személyiség volt, aki nem adta fel ellenáll nélkül erős önérvényesítési és önkifejtési vágyait." Folytatva a filozófiai vonalat, Kissné Novák Éva, a szegedi egyetem professzora, Böhm Károly életfelfogásáról tartott előadást.

Az idei konferencia egyik kiemelkedő témája az állampolgárságjog volt. Ennek keretében a Canadian International Development Agency is támogatta az idei találkozót. Palasik Mária, a budapesti Műszaki Egyetem professzora, Magyarország Európai Uniós csatlakozásáról beszélt és ismertette az EU működésének mechanizmusát.

Ezenkívül, második előadásában, dr. Palasik kitért az első és második generációs jogok nőkre vonatkozó magyarországi kiterjesztésére.

Kürtösi Katalin, a szegedi egyetem professzora, a magyar polgári társadalom kiépítéséről beszélt, illetve a nők fontos szerepéről ebben a folyamatban. Barnabás Rácz, az Eastern MichiganUniversity politológus professzora a magyar politikai pártok 2003-as EU népszavazás alatti tevékenységeiről tartott előadást.

Magyar oldalról Emri István, a Magyar Köztársaság torontói főkonzulja a kanadai-magyar kétoldalú kapcsolatokat elemezte és hangsúlyozta az emigráns közösségek fontosságát a két ország közti kapcsolat-rendszerében.

Judy Young Ottawából utazott a konferenciára és a kanadai és magyarországi kulturális sokszínűségről és a pluralista állampolgárságról adott elő.

A társaság egyik fiatalabb tagja, Iván Emese, a Nyugat Ontarioi Egyetem PhD hallgatója a sport társadalmi szerepéről beszélt. A konferencián számos történelmi kérdésre is kitértek. Pittner Enikő, a torontói egyetem PhD hallgatója, az első világháború utáni magyar vezetőség által szponzorált francia pénzhamisítást vizsgálta és arra a kérdésre keresett választ, hogy a franc hamisítása a kormány irredentista terveit szolgálta-e, vagy sem.

Ezenkívül szó esett a második világháború utáni Magyarországról is, a katolikus egyház és a kommunista párt közti konfliktus szemszögéből.

A konferencia után az előadóknak és résztvevőknek a londoni Budapest nevű vendéglőben volt alkalmuk további kötetlen beszélgetésre és az idei konferencián elhangzottak megvitatására. 2006 májusában ismét lesz alkalom találkozásra, ezúttal a torontói York Egyetemen, ahol kiemelt témaként szerepel majd az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.