A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Liuterie in Toscana
Magyar Krónika
Montreál, május 24
.

Fenti címmel látványos kiállítás nyílt meg a jól ismert Economuseum of the Violin-ban,
(57. Ontario St. West) Szentmihályi Gyula vezetése alatt.

Ezen a kiállításon a látogatók megcsodálhatják a jelen idők 14 olasz hegedűkészítő mesterének műveit, akik tagjai a Associazione Liuteria Toscana.- mondta a mester, Szentmihályi Gyula, aki már három évtizede egyedüli kanadaiként szolgál a nemzetközi zsűrin, a Moszkvai Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen.

A kiállítást, Alidoro Catocci, olasz konzul nyitotta meg, majd a magyar főkonzul, Dr. Csejtei István köszöntötte a kiállítás részt vevőit.

Szentmihályi Gyula ismertetőjében elismerő szavakkal méltatta az olasz mestereket, mondván:

.."az olasz mesterek egyedülálló érzékkel rendelkeznek, hegedűik követik a hagyományos vonalat, ugyankkor mindenkor felismerhetők, mivel erős karakterisztikával rendelkeznek, ami a hegedűsökben nagy elismerést vált ki."

Kevés az a mester, aki hasonló gazdag stílussal és kidolgozással készíti remekműveit, mondta az a mester, akinek kezét megörökítette a Canada Post 1999-ben 10 centes bélyegén, művészetének elismeréseként.

A kiállító mesterek közül Paolo Sorgentone firenzei mester eddigi munkássága alatt 140 hegedűt, csellót és bőgőt készített.

További kiállítók: Marco Anedda, Claudio Arezio, Fabio Chiari, Fiorenzo Copertini Amati, Fabrizio Di Pietrantonio, Michel Eggimenn, Luigi Ercoli, Stefano Innocenti, Beate Kienitz, Michele Mecatti, Gabriele Natali, Carlo Vettori and Paolo Vettori.


A hegedű a hangszerek királya

A hegedűről és történetéről több száz, talán több ezer könyvet írtak négy és fél évszázad óta, szinte minden nyelven. Ezért könnyű egy kis bemutatót adni születéséről, és arról, hogyan jutott el napjainkig. Fontosságát nem kell bemutatni, mivel közismert, hogy ma a zenei élet elképzelhetetlen lenne hegedű nélkül.

A zenetermek megnagyobbodtak, ezért a "viol", vagy magyarul "térdhegedű" nem szólt elég hangosan. Szükségessé vált, hogy olyan hangszer jöjjön létre, melynek hangja erősebb és könnyebben lehet játszani rajta. Ezért a XVI. század közepén észak Olaszország- Lombardia tartományában, ahol már a hangszerkészítők nagyon magas fokon dolgoztak, főleg Brescia es Cremona városokban, elkezdődött a hegedűkészítés. Egy 1562-ből való rézkarc ábrázol először hegedű formát, több hangszer között Gáspár Duiffoprucart lyoni hangszerkészítő képmásával. Ennek ellenére, mai tudásunk szerint, legjobban elfogadott, hogy a cremonai Andréa Amati a hegedű apja.

Híre hamar elterjedt, királyok rendeltek nála udvari zenészeik számára. Fiai tovább fejlesztették a hegedű készítés művészetét. Nagy tehetségű unokája, Niccolo Amati a szomszédos fiatalokat vette magához tanulóknak. Ezek közül kerültek ki a leghíresebbek, mint Andréa Guarnari, Francesco Ruggeri, Antonio Stradivari. Ök tökéletesítették a hegedű építését. Ezeket a szabályokat azóta sem lehet megváltoztatni. Végeredményében logikus is, mivel ha azt nézzük, minden müvészet ebben az időben érte el tetöfokát.(Leonardo Da Vinci, Raffaël és mások)

A XVII és XVIII. században a hegedű elterjedt egész Európában. Népszerűsége főleg Németországban, Franciaországban, Magyarországon fejlődött ki legjobban. Magyarországnak nagy szerepe volt, nemcsak a hegedű készítésében, hanem a hegedű játékában is. A népi zenészeken kívül a XIX. században a világ legjobb hegedű tanárai oktattak.

A híres veszprémi születésű Leopold Auer, Szentpétervárott alapította meg az orosz iskolát, ahonnan a leghíresebb hegedűművészek kerültek ki. Joseph Joachim szintén magyar származású volt, ő pedig a német iskolának alapjait fektette le. Tanítványa, Hubay Jenő elismert hegedű művész, lett az akkor megalapított budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia első igazgatója. Azóta is a magyar hegedűművészet világszerte a legmegbecsültebbek közé tartozik. (Vecsei, Zaturecki, Szigeti)

A hegedű készítés is az elsők közé került, de mégis az egész világon az olasz hangszerek a zenészek kedvencei.

Ezért most itt Montréalban modern olasz toszkán hegedű készítők munkáit lehet megtekinteni az

ECONOMUSÉE de la lutherie 57, rue Ontario Ouest-en,

május 6.-tól június 6.-ig.

Tizenegy mesterhegedű készült az utóbbi években Firenzében és környékén.

A kiállítás hétfőtől- péntekig, délután 2 -től 5- ig van nyitva. További felvilágosítást az
(514) 288-4343-as telefonszámon lehet kapni.

Szentmihály Gyula hegedű készítő

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt