A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Ünnepélyes szobor átadás az Ottawai Arts Center-ben
Magyar Krónika
Montreál, április 26
.
Kiss Ida

Még jól emlékezünk 1999. november elejére, amikor büszkén álltunk a montreali McGill egyetem aulájában és hallgattuk a dékán kedves szavait, amivel a magyar kultúrát értékelte.

Ez volt az első alkalom, amikor részt vettünk a Panek házaspár, Ödön és Yvonne nagylelkű ajándékának átadásánál.  Akkor Kodály mellszobrát ajándékozták az egyetemnek, míg előzőleg Banff-ben szintén méltó helyre került a szobor másik példánya.  Mint elmondták, a szobrok készítője, Pátzay Pál szobrászművész, jó barátjuk ajándékaként hozták a szobrokat Kanadába, hogy azok itt megfelelő helyre kerülve hirdessék a magyar kultúrát.

Április 19-én, Ottawaban a National Arts Centerben volt Bartók Béla mellszobrának átadása ünnepélyes fogadás keretében. 

Ez is Pátzay szobrászművész alkotása és ugyancsak a Panek házaspár ajándéka. A fogadást a kultúrközpont igazgatója, Peter A. Herrndorf nyitotta meg és méltatta a Panek házaspár tevékenységét 1956 óta, amióta Kanada állampolgárai.  Elismerően szólt kiemelkedő munkájukról, amit a magyar kultúra terjesztése érdekében folytattak, azzal a szándékkal, hogy azt a kanadai multikutúrális körbe beolvasszák és ezzel hazájuk és fogadott hazájuk kapcsolatát elmélyítsék.

A magyar nagykövet, Dr. Tomaj Dénes szintén méltatta a Panek házaspárnak ezt a tevékenységét és őszinte büszkeségét nyilvánította ki azzal a tudattal, hogy az ottawai National Arts Center folyosóját immár két nagy zeneszerzőnk, Kodály és Bartók mellszobra díszíti, magyar művész munkájaként.

Majd Panek Ödön mondta el azokat a viszontagságokat, amik között a szobrokat Magyarországról kihozta, azzal a szándékkal, hogy a barát szobrászművész szobrai külföldön is hirdessék értékeinket.

Köszönet Yvonne és Ödön Panek önzetlen nagylelkűségéért.

A fogadást koncert követte, ahol az Ottawai szimfonikusok Bartók műveiből adtak elő szemelvényeket.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt