A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Verdi Rekviem Takács Miklós vezényletében
Magyar Krónika
Montreál, április 7
.
Bencsics Klára

Montreálban Nagypéntek nem is lenne igazán az, ha nem lenne minden évben Takács Miklós karmester vezetésével a Saint Jean Baptiste templomban a gyászmise. Az idén Verdi Rekviemjét hallhattuk ezen a szent napon...!

A hatalmas szép templom most is zsúfolásig megtelt ebből az alkalomból, hiszen a hallgatóság biztos lehetett abban, hogy a több évtizedes hagyománynak megfelelően, ismét felemelő, szép művészi élményben lesz része.

Az ünnepi hangulathoz járult jelenlétével a koncert tiszteletbeli vendége Mme Maryvonne Kendergi, aki a Montreáli Egyetem zenei fakultásának örök elnöke. Vezetése alatt alakult meg a egyetem zenei oktatása.

A megrázó, drámai Rekviemet a Montreali Filharmonikus zenekar és az UQUAM kórusa adta elő, Takács Miklós vezetésével A szólisták neves montreali énekesek voltak, némelyiket a magyar hallgatóságnak is ismeri. Corina Circa mezzo-szoprán ő már a Magyar Katolikus Nőszövetség rendezvényén is szerepelt. Szoprán: Claudine Côté, Tenor: Franco Tenelli és a bass-bariton :Alexander Savchenko.

Ez a Rekviem Verdi egyik utolsó nagy szerzeménye, melyet Rossini halála alkalmából kezdett el komponálni, 1868-ban és 1873-ban fejezett be.

A mű kifejezést ad a halálfélelemnek és a halál megrázó eseményének, egyben a túlvilág elképzelését is felidézi.! Verdi drámai hatása már a Rekviem elején megnyilvánul a trombita szólókkal, mintha az utolsó ítéletre hívná a távozó lelket. A kitűnő szólisták tolmácsolták a Dies Irae-t az Agnus Dei-t, de legmegrázóbb volt a befejező rész, a Libera me (Szabadits meg engem az örök kárhozattól) lírikus, megrázó szoprán és kórus együttese!

Takács Mikós karmester ismét teljesítette a koncerthez fűzött reményeket, csodálatos zenei élményt adott a szólisták kiválasztásával és jól ismert dinamikus, érzelmileg gazdag vezényletével. Maradandó emléket adott a hallgatóság számára.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt