A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Vendégeink voltak Székelyföldről
Magyar Krónika
Montreál, február 28
.
Kiss Ida

Gyönyörű népviseletek, vérpezsdítő zene, káprázatos táncok látványában gyönyörködhetett az , aki február 12.-én résztvett Lachineban a Gyöngyösbokréta táncegyüttes rendkívüli előadásán.

Az est folyamán az erdélyi vidékek és falvak kincseit sorakoztatták fel a táncosok és zenészek. A Toronto-i Kodály Együttes például magyarszentbenedeki táncokkal szerepelt. A Garfield, New Jersey-i regőscserkészek széki táncokat mutattak be. A házigazda Bokréta együttes kalotaszegi táncait a New York-i Életfa zenekar kísérte, de színpadra jutott az Ottawa-i Tulipán, sőt a Vancouver-i Forrás együttes is.

Az előadást természetesen táncház követte. Itt az amerikai kontinens leglelkesebb táncosai és zenészei mulattak kedvükre. A közönség pedig, mint egykor az erdélyi falvak népe, körülülte a mulató fiatalokat és egy-két pohár bor mellett együtt élvezték a jó zenét és szép táncot.

Az est díszvendége László Csaba, híres székely táncmester, a Hargita együttes volt művészeti vezetője volt. Ő és tanító párja, Papp Zsuzsa, e hétvégén kezdték kanadai oktató turnéjukat. Hat hétig dolgoznak majd Montreal-i, Toronto-i, Ottawai-i együtteseknél, hogy a Székelyföld egyik jellegzetes falujának, a nyárádmenti Sellyének táncait és zenéjét meghonosítsák a kelet-kanadai együtteseknél.

Amikor munkájáról kérdeztük, Csaba elmondta, hogy már 1980 óta gyűjti a népi hagyományokat, táncot és zenét. Több tánccsoportot alakított Erdélyben és mai napig is vezetője a szintén általa alakult Pipacs Group-nak. Csoportokat szerveznek külföldi részvevőkkel, azok részére, akik tanulni, megismerkedni kívánnak a magyar ősi népi tánccal és zenével.

Papp Zsuzsa, énekes és táncos, évek óta műveli a népművészet e két ágát. A Csalóka Együttessel számtalan vendégszereplésen vett részt, Erdély és Magyarország különböző városában.

A két művész elmondta, hogy ők maguk is csodálkoznak azon a tényen, hogyan történik az, amíg manapság még a hagyományőrzőbb Erdélyben is sorra eltűnnek a régi falusi szokások, énekek, táncok --- itt városi (sőt amerikai!) fiatalok vissza akarják és tudják teremteni ezt a csodálatos, hagyományos légkört.

Örömmel állapították ezt meg, és nagy lelkesedéssel fogtak hozzá, hogy a népi művészetekben szerzett tudásukat az itteni fiataloknak is átadhassák.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt