A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Erdélyi vendégeink
Magyar Krónika
Montreál, február 15
.
DKiss Ida

Az erdélyi vidékek és falvak kincseit sorakoztatta fel szombat este, február 12.-én, Lachineban egy rendkívüli előadás.

Az est díszvendége László Csaba, híres székely táncmester, a Hargita együttes volt művészeti vezetője. Ő és tanító párja, Papp Zsuzsa, e hétvégével kezdték kanadai oktató turnéjukat. Az előadásról következő számunkban olvashatnak bővebben.

Hat héten keresztül dolgoznak Montreal-i, Toronto-i, Ottawai-i együtteseknél, hogy a Székelyföld egyik jellegzetes falujának, a nyáradmenti Sellyének táncait és zenéjét meghonosítsák a kelet-kanadai együtteseknél.

Selye az erdélyi Nyárádmente egyik végfaluja, ezért nevezték régebben Szélének, Sélyének.

Az egykori Marosszék legismertebb, legtöbbet emlegetett hegyóriásának, a Bekecsnek oldalába épült. Orbán Balázs találó szavaival "az a Bekecs Marosszék számára, mi a Hargita Udvarhelyszéknek, mi a Nemere Háromszéknek, mert bármely pontjáról e törvényhatóságnak látszának annak büszke, magas ormai" (Orbán 1870, 79).

Nyárádselye utjai nehezen járhatók, Bekecsig terjedő nagy kiterjedésű határa jórészt erdő vagy legelő. A Selyeiek a havasból éltek: bükkfából faszenet égettek, sok állatot tartottak, máig ők a vidék legjobb pásztorai. A köves és agyagos földet hangyaszorgalommal, kemény munkával, nagytestű erős lovakkal művelik.

(Barabás László)

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt