A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A modern ikonográfia mûvésze

Torma Anna textilmûvészrõl már több alkalommal írtunk, neve tehát nem ismeretlen az olvasók elõtt. Legutóbbi híradásában arról tudósít, hogy nagyon kivételezett helyzetbe került.


augusztus 19.

Dancs Rózsa


Banff-ban tölti a nyarat a mûvészi alkotótáborban, a New Works Residency Program for Visual and Media Artists keretében. A program részvételéhez pályázatot írtak ki a szervezõk, amelynek nyolc nyertese közül az egyik Anna.

Ez a mûvészeknek hétheti zavartalan alkotói munkát jelent, teljes ellátással - beleértve az egyágyas hálószobát és szabad studió használatot is. Az albertai Banff gyönyörûés "nagyszerû hely, mindent megtalálunk itt, ami az elmélyült alkotói munkához és az emberi jó közérzethez szükséges", írja levelében. "Mindenféle nemzetiség képviselõje itt van..., magyarokkal a zenészek között találkoztam, és rájöttem, hogy Magyarország a zenében még mindig a nagyhatalmak közé tartozik", folytatja nem kis büszkeséggel. "Munka közben én is sok zenét hallgatok, és mivel itt a könyvtárban megtalálható a teljes Kodály- és Bartók-repertoár, azokat a dallamokat ismét végighallgathatom, amelyeken óvodás korom óta nevelkedtem." A program érdekes eseménye a hetenként sorra kerülõ tapasztalatcsere, a vetítéssel, bemutatással dúsított beszélgetések fóruma, amelyen mindenki bemutatja saját szakterületét. Anna, aki kézi hímzésen alapuló textilkészítõ, eleinte kissé szorongással gondolt a bemutatkozására, hiszen az ultramodern áramlatok képviselõivel kell elfogadtatnia a hagyományos alkotási módszer létjogosultságát. De mûvészetébe vetett bizalommal, megingathatatlan ars poeticajával felvértezve vállalta a kihívást, "mert az eredeti munkáim mindig elbûvölik a kételkedõket is" - amint írja.

Ehhez az önbizalomhoz járult hozzá a Canada Counci Long Term Grant for Established Artists segítsége, az erre az évre kiutalt $34.000. Nem volt könnyû ezt megszereznie, kellett hozzá a megelõzõ huszonhárom esztendõ kemény munkája, beleértve az utóbbi tizennégy, Kanadában leélt évet is. Öt esztendõvel ezelõtt kapta meg az elsõ nagyobb szakmai-pénzbeli elismerést, akkor is a Canada Council-tól, a Grant for Mid-career Artists évi tizenhétezer dollárját. Idei díjának azért örül külön is, mert magában foglalja a budapesti Vigadóban rendezendõ egyéni kiállítására való felkészülést is, így alkalma lesz Kanadából hazavinnie egy kiállítást, amely számot ad eddigi sikereirõl, tevékenységérol, mûvészi fejlõdésérõl.

Budapest legszebb kiállítótermében, a Vigadóban a tárlat augusztus 30-án nyílik meg, amelynek a katalógusát a magyar fõvárosban a Nemzeti Kulturális Alap pénzbeli segítségével nyomtatják. Az elõkészítésben nagy segítséget nyújt a Burlington Art Centerben két évvel ezelõtt megismert két magyar mûvész, Anna jó barátai, Lévai Nóra és Sóváradi Vali. A hazalátogató kanadai turisták személyesen is meggyõzõdhetnek arról, hogy milyen szeretettel fogadja a magyar tárlatlátogató közönség a kanadai magyar Torma Anna egyedi fonalszimfóniáit.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt