A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Mikor a “kedvenc gyermek” kirepül!
Kozma Éva vizsga-hangversenyéről

Április 30-án, este 8.30-kor a McGill egyetem Redpath Hall-jában a montreáli magyarok összegyűltek, hogy „fogadott” lányuk, Kozma Éva vizsgahangversenyét meghallgassák.


Bencsics Klára
május 16.

Évi, három éve januárban érkezett Marosvásárhelyről Montreálba, hogy elkezdje a McGill egyetemen hároméves ösztöndíjas kurzusát és ezzel megszerezze a “Licentiate in Music”, azaz hegedűművész diplomát.

Ani Kavafian , híres new-yorki hegedűművész fedezte fel Évit négy éve, egy amerikai zenefesztiválon. Ő ajánlotta a McGille-re és tanította Évit két évig.
Évi az elmúlt három évben a tanulás mellett sok szép hangversenyt is adott. Az első és utolsó évben koncertmestere, azaz elsőhegedűse volt a McGill zenekarának.

Tavaly megnyerte a McGill szóló hegedűversenyét L.von Beethoven gyönyörű hegedűversenyével, melyet a CBC is közvetített. A díjnyertes Éva, a pénzjutalmon kívül, nyilvános zenekari koncertet is kapott, melyet az elmúlt ősszel adott elő nagy sikerrel a Pollack Hallban. Majd a tél folyamán, a McGill kamarazenekara, Boris Brott vezényletével, szintén jutalmi hangversenyt adott Évinek, melyet a montreali zeneszakértők is elismertek.
A Beethoven hegedűversennyel Takács Miklós decemberi ünnepi koncertjén is szerepelt, a Szt.John Baptist templomban.
Az évek folyamán gyakran hallhattuk szép hegedűjátékát a montreali magyar rendezvényeken is: a Katolikus Nőszövetség vacsoráin, a Foyer Hongrois-ban, a Szt.István Kultúregyesület rendezvényein, és a hazafias ünnepélyeken.

A három év letelt s mi, akik lányunkként szeretjük Évát, izgatottan vártuk a végső vizsgakoncertet, de nem csalódtunk, mert gyönyörű zenei élményben volt részünk!
Évi választott programja, nem könnyű művekből tevődött össze:
Beethoven: Szonáta hegedűre és zongorára op.12.no.1.
A zeneművet olyan gyönyörűen adta elő, hogy a hallgatók közül valaki megjegyezte: ”Éva szinte bedobta a hangokat a levegőbe, melyek ott zenéltek tovább!”
Ezt követte Bartók Béla :Szonáta hegedűszólója, a technikailag nagyon nehéz zenedarabot kíséret és kotta nélkül játszotta és ebben is tökéletesen hangzott játéka.
Szünet után: Brahms szonáta következett, opus 78.,melynek hallgatása valóban lebilincselő volt.
Befejezésül, C.Saint-Saens “valcerét” , a Capirice-t adta elő, ez magában véve sem könnyű zenemű, melyet biztos kézzel és muzikálisan adott elő. A vidám keringő dallam méltó befejezése volt a vizsgakoncertnek.
Biztosak vagyunk abban ,hogy Évikénk kitűnő eredménnyel vizsgázott ezen az estén, hiszen a vizsgáztató tanárok is a hallgatósághoz csatlakozva, állva tapsolták szép teljesítményét. Igy kapott a vizsgakoncertjén ”Standing ovation-t”!

Most mindenki azt kérdezi a sikeres három év után, hova tovább?
Kozma Éva a floridai Miami New World Symphony-ba kapott szerződést egy évre amit elvállalt.
Itt további képzést kap zenekari hegedűjátékos fokozatra.
De addig, még részt vesz a május végi montreali hegedűversenyen is és nyárra ösztöndíjjal felvették a híres tanglewoodi, Lenox, Massachusetts, zenefesztiválra, melyet minden évben a bostoni filharmonkikusok tartanak két hónapig.

Mint “pótszülők” csak örülni tudunk Évi kerrierje szép alakulásának, bár szívünk mélyén valahogy azt reméltük, hogy még egy kicsit a miénk marad...
Hiába ez a “szülők” sorsa, a gyerek felcseperedik és kirepül a szerető fészekből!
Változatlan büszkeséggel és szeretettel kívánunk a mi kis Évinknek a jövőben is sok szerencsét, sikert és ragyogó karriert !

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt