A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
TRAnnSYLVAnnART

Montreál
szeptember 8.

Augusztus 28-án, a Gallery Clark kiállítótermébe voltunk hivatalosak, az erdélyi Ann Art Fesztivál résztvevoinek elõadására.
A rendezõség hat elõadót várt , de sajnos a politika és bürokrácia következtében csak egy fiatalember, Ütõ Gusztáv érkezett meg. Társai a SYLVA Csoport nem kaptak engedélyt a kiutazáshoz a romániai Kanadai Követségtõl, mivel fiatalok, családjuk vagyonuk nincs, tehát a hivatalnokok nem látták biztosítottnak hazatérésüket. Ezért úgy határoztak, jobb ha otthon maradnak.

Ütõ Gusztáv már járt Kanadában, mint meghívott mûvész 1996-ban, és résztvett a Nemzetközi Performance Mûvészet Quebeci találkozóján.
A sepsiszentgyörgyi Mûvészeti Líceum festészeti és rajztanára, festészettel foglalkozik saját mûtermében, de erre az útra, mint az akció mûvészet küldöttje jött.

Richard Martell, a Quebeci Le Lieu kortársmûvészeti központ vezetõje meghívásának tett eleget, ami viszontlátogatás, az évekkel ezelõtti quebeci mûvészek látogatására sepsiszentgyörgyi Anna Art nevû Performance Fesztiválon.

A ma esti elõadáson egy videot mutatott az Erdélyi Performance mûvészetrõl. Azon kívül elõadásában láttuk a performancot, ami szimbolikus kifejezése a román útlevél értéktelenségének. Politikai jellegû, és kapcsolódik társai vízum kérelmének megtagadásához.

A fesztivált 1989 után kezdték el, amikor a forradalom után az ország felszabadult és a mûvészetek támogatást kaptak a kormánytól. Az utolsó fesztivált 1999-ben, tartották, mert akkor sajnos a választások után a kormány ismét kommunista jellegûvé vált és megszünt a kormány anyagi segitsége. Azóta sem tudták újra rendezni az addig évente megrendezésre kerülõ fesztivált. Abban bíznak, hogy a következõ, a 2004-es választás után megint egy liberálisabb kormány lesz Romániában és akkor megint visszakapják a támogatást. Bukarest azért nem ad pénzt, mert magyar vidéken élnek, Budapest pedig azért nem, mert lehetséges egy-két román vagy külföldi mûvész részvétele is, hiszen ez a rendezvény nemzetközi.

Ütõ Gusztáv egyedül képviselte a Szilva Csoportot performance, vagyis akció mûvészetével. Fellépett Chicutimiben, Quebecben, Montrealban és Torontoban.
Útját pozitívan értékelte, lehetõsége volt sok mûvésszel találkozni, ami tapasztalatszerzéshez, új irányzatok felfedezéséhez segítette.

Ahogy elmondta, - „.. otthon sokat tudok majd mesélni a liceumi diákjaimnak.”.
Arra a kérdésre, hogy mi is az akció mûvészet, nem kaptunk választ, azt meg kell nézni, és mindenkire rá van bízva, hogyan fordítja le saját magának a látottakból a tanulságot, -ha van, vagy megérti-e igazán a nézõ, hogy ezek az akció azaz performancet játszó fiatalok, mit akarnak elmondani, mi a mondanivalójuk, és miért találják ezt a számunkra újonnan felbukkanó kifejezési módot a legmegfelelõbbnek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt