A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Vannak még szerény emberek

Magyar Krónika
Montreál, november 1
.

Magyar fotóművész kapta 2004 október 7-én a CAPIC (L'Association canadianne des photographes et illustraterus en communication) életműdíját, Federick Back kétszeres Oscar díjas illusztrátorral együtt és erről egészen eddig nem sokan tudtak.

Szilasi Gábor szerénysége nem engedte, hogy ezt nyilvánosságra hozza, de mivel szerencsém volt jelen lenni ezen a díjátadáson, ezúton tudatom a Krónika olvasóival, milyen nagyszerű művész él sorainkban.

Ha nem lettem volna ott a díjkiosztáson, akkor most a Krónika olvasói sem tudnának erről. Igaz, nincs "költői vénám" de ebben az esetben úgy érzem kötelességem ezt a hírt mindenkivel tudatni.

Kérdéseimre a következő válaszokat kaptam Gábortól.

-Miért lett fotós?

- Orvos akartam lenni, de az egyetemi évek alatt 1949-ben mint osztályellenséget bebörtönöztek, (5 hónapig). Ezután jobbnak láttam elhagyni az országot. Vettem egy orosz fényképezőgépet és innen indult el minden.

- Mit szeret a legjobban fotózni? Milyen téma vonzza?

- Az emberek és környezetük, szeretek portrékat készíteni, az építészeti változatosságokat fényképezni, a városi életet (utcák, kirakatok)

- Hogy viszonyul családja a művészetéhez?

- A feleségem festőművész, rajta keresztül kerültem a művészi körökbe. Ő pedig mellettem szerette meg a fotózást mint művészetet. A lányom Andrea, szintén művész, a fényképezést fel is használja alkotásaiban,

- Mit kedvel az irodalomban, és milyen filmeket szeret?

- A realista írókat szeretem, Mikszáth, Móricz, Dosztojevszkij és a háború utáni, "új realista" olasz filmeket, (Vittorio de Sica)

Mik a fő témái?

Saját, közvetlen környezetemet szeretem fotózni, ahol engem elfogadnak, nem keresem az egzotikumokat. Nem lopok.

- Hogy látja a magyarok életét az emigrációban?

- Minden emigráns életfelfogása függ a kortól, az előzményektől, ami miatt eljött. Az idősebbek felfogását kialakította az élet. Aki 12-13 évesen érkezik ide, az teljesen elfogadja az itteni normákat.

- Mostanában sokan telepednek haza. Mit gondol maga hazamenne?

- Szeretek itt élni. Akárhogy is szeretem hazámat, tetszik a kettős kultúra. Már nem vennék lakást Magyarországon.

- Mit érez a legfontosabbnak életében?

- A saját boldogságomat, de úgy, hogy ezzel ne zavarjam mások boldogságát. A kettő csak együtt lehetséges. Bár mindenki így gondolkodnék. Kedves Gábor, a Krónika olvasóival együtt gratulálunk a díjhoz és további sok sikert kívánunk.

A Krónika egyik olvasója: Szima Ilona

Szilasi Gábor jelenlegi kiállítását december 8-ig látogathatja a közönség a Victoria Hall Galeriaban, 4626 Sherbrooke W. Westmount.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt