A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Szent István-napi 3. Magyar Filmfesztivál—Torontoban

Dancs Rózsa
Montreál, szeptember 24
.

Igazi magyar népünnepély színhelye volt az Ontario Place szeptember első szombatján. Nemcsak a hosszú hétvégével esett egybe az időpont, hanem a 3. Magyar Fesztivált is ekkor szervezte a Kanadai Magyarok Fóruma. Hadd mutassuk be ezt a 2003 szeptemberében alakult szervezetet mindazoknak, akik még nem, vagy csak keveset hallottak róla. A Fórum elnöke, Nt. Vass Zoltán szavait idézzük:

„A Kanadai Magyarok Fóruma, a magyar szervezetek, egyházak és a Magyar Házak kapcsolatának koordinálásában és együttműködésében vállal aktív szerepet. Az ügyvezető testület a kezdeti három legfontosabb feladatának tartja:

1. mindenekelőtt a Regionális Fórum Szervezetek megalakítását a magyarok által lakott városokban és környékeken

2. telefon/video konferencia használatának bevezetését a Fórum Gyűlések lebonyolításához annak érdekében, hogy a távol élőket is közvetlenül bekapcsoljuk a tanácskozásokba. A decemberi közgyűlés által elfogadott $100.- tagdíjak bevételét szervezetünk lényegében erre a célra kívánja felhasználni, hogy biztosítsa minden szervezet képviselőjének  részvételét a telefon-konferencia keretében .

3. a kanadai federális és provinciális parlamenti képviselők megnyerését egy Parlamenti Képviselők Magyar Baráti Körének megalakításához, főleg ott, ahol magyarjaink élnek.”

Az idei ünnepségsorozat tulajdonképpen már elsején-másodikán elkezdődött, amikor a CNE Nemzetközi Pavilonjában fellépett a budapesti Krónikásének Iskola Dévai Nagy Kamilla vezetésével, valamint a Veszprémi Népi Táncegyüttes. Harmadikán a veszprémiekkel együtt a torontói Kodály Tánccsoport is szerepelt.

Szombaton, vagyis 4-én a rendezvényt jelenlétével Emri István, a Magyar Köztársaság torontói főkonzulja és felesége, Mária asszony tisztelte meg, valamint Borbás István, a Magyar Köztársaság Kereskedelmi Kirendeltségének vezetője és felesége, Zsuzsa asszony. Délelőtt 11-től Szent István napi ökumenikus istentiszteleten vettünk részt, amelyet a torontói magyar egyházak lelkészei celebráltak. A szertartás ünnepi hangulatát az ottawai dalárda énekszámai emelték.

Az istentisztelet után a közönség a lacikonyhákat és a kirakodók asztalait rohanta meg, ahol mindent megtalált, „mi szem-szájnak ingere”. Ebédszünet után került színre a budapesti Vasutas Zene Képzőművészeti Iskola Studiószínháza Szörényi-Bródy: István a király c. rockoperájával. Az előadást zavarta a légi mutatvány, de a diákok hősiesen kitartottak, igyekezve túlénekelni a repülőgépek fülsiketítő zaját. A nézők szeretettel fogadták a fiatalokat, lelkesen tapsolták szép teljesítményüket, az ismerősebb dallamokat velük együtt énekelték. Nagy tetszést arattak a tánccsoportok - Veszprém, Kodály, Kossuth, Csárdás, Szikra, Pántlika Együttesek -, a kórusok, és nem utolsó sorban a Krónikásének Zeneiskola. Ismerősként üdvözölhettük Farkas Andrást, akinek dalait már hosszú ideje hiányolja Toronto. A tikkasztó meleg ellenére a tömeg helyben maradt, mindent akart látni és hallani. Az Ontario Place-ről a szereplők nagy része átvonult a CNE-re, ahol folytatódtak az előadások. A napot közös vacsora és táncház zárta.

A sikeres rendezvény Takács Katalin alelnök munkáját dicséri, aki – amint Nt.Vass Zoltán elnöktől megtudtuk – egyedüli szervezője volt a teljes műsornak.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | C 2004 Magyar Krónika Rt