A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Nyári koncert egy történelmi eredetű templomban

Simon Rita
Montreál, augusztus 9
.

Idézet Prohászka Ottokár püspök és költőtől:

”Egy madár szállt be a templomba és fészket rakott a szenteltvíz tartóban. Amikor a sekrestyés meglátta, ki akarta szedni a fészket de a püspök rászólt – „Ne bántsd, hagyd békén a madarat! Ezentúl szenteltvíz helyett madárdalba mártjuk az ujjunkat.”

Július 18-án és 25-én rendkívüli élményben lehetett része azoknak, akik elkalandoztak az Eastern Townshipben található Glen Suttonba, a „Good Shepherd” nevű, történelmi múltú templomban rendezett koncertre.

A komolyzene kedvelőinek bensőséges hangulatot teremtett a festői környezetben található, 127 éves templom, mely ideális otthont ad az immár 5 éve, hagyományosan megtartott eseménynek. Július 18-án „Beethoven Plus” című koncerten hallhattuk Marie Pao szoprán énekest és Graeme Wilkinson, valamint Daniel Kandelman zongoraművészeket. Következő vasárnap délután, július 25-én, ismét Beethoven műveiből hallhatott a környező településekről és Montreálból érkezett, körülbelül 150, angol, francia és magyar zenerajongó, ezúttal Pierre Jasmin zongoraművész előadásában. Nagy sikerére való tekintettel már második alkalommal volt vendégművésze a templom-koncertnek, Pierre Jasmin, az Université du Quebec de Montreal zongora tanszékének professzora, aki Bécsben tanult zongorázni és számos koncertet adott Europaszerte. A korábbi években Valentin Bogolubov és Caroline Murat hercegnő is koncertezett a híres Bösendorf zongorán, amely eredetileg a budapesti Zeneakadémia tulajdona voltTakács Miklós, a templom tulajdonosa boldogan meséli sajátos koncerttermének eredetét: A templomot jórészt kézzel ácsolták 1877-ben az amerikai polgárháború elől északra menekült bostoni anglikán hívők számára.

Az akkor még gazdag község lakosai lassan elszegényedtek, kihaltak és már nem volt módjukban fenntartani dédszülei nagy becsben tartott, neogótikus templomát. Nagy gondban voltak Glen Sutton elöljárói is, mert szerették volna, ha méltó kezekbe kerül a kegyhely, ahol szüleiket, gyermekeiket, keresztelték, eskették és temették.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | C 2004 Magyar Krónika Rt