A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Magyarságtudományi konferencia Winnipegben

Ádám Christopher
Montreál, június 29
.

A magyarországi rendszerváltás után, egyre gyakoribb lett a hazatelepülő magyarok száma.
A jelenlegi statisztikák szerint több mint 3000 magyar származású személy költözött vissza Magyarországra, főleg az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából, Dél-Amerikából és Nyugat Európából. Ez a jelenség adta a fő ösztönzést a Panorama Világklub megalakításához.

Május 7-én tartotta az újonnan megalakult Panorama Világklub a Hazatérő Magyarok forumát a budai várban található Magyar Kultúra Alapítvány épületében. Az alapítvány patinás székháza 1904-ben épült és a Pénzügyminisztériumnak nyújtott otthont. A kilencvenes évek elején az Antall József által vezetett kormány adta át az épületet az alapítványnak, mely Dr. Koncz Gábor elnök szerint, a világ magyarság szolgálatában áll.

A Magyar Kultúra Alapítvány elnökén kívül, a rendezvényen szintén felszólalt a most hat esztendős Panoráma Magazin főszerkesztője, Dr. Tanka László, aki szerint a klub ad találkozási és összetartási lehetőséget a hazatelepedő, illetve hosszabb időre hazalátogató magyaroknak. Reményei szerint, egy "szellemi közösség" jön majd létre, mely gazdagítja a magyarországi társadalmi, illetve kulturális életet.

A Panoráma Magazin főszerkesztője négy célt tűzött ki az új klub elé, nevezetesen: további összejövetelek, illetve fórumok rendezése, a hazatelepülők élet-alakulásának statisztikai felmérése, a nyugati magyarság kultúrája és értékei ismertetése Magyarországon és Magyarország népszerűsítése. Dr. Tanka László szintén ismertette magazinjának szerepét a világmagyarság összetartásában és kulturális életének bemutatásában. A Panorámának jelenleg több mint 50 tudósítója dolgozik a minden második hónapban megjelenő terjedelmes, színes magazinnál. Négy éve működik a könyvkiadó, mely három kötetben ismertette az Észak Amerikai magyarság történetét: Magyar Amerika, Az amerikai magyar arcképcsarnok és Menekülés.

A beszédeken kívül, a fórumon egy hazatelepülőkből álló panel részletezte élményeit, gondolatait és válaszolt a hallgatóság kérdéseire a magyarországi életbe való re-integráció nehézségeiről és kihívásokról. Szintén jelen volt a rendezvényen a Duna Televízió stábja és több közismert, közéleti személy mint például Lányi Zsolt, a Független Kisgazdapárt (FKGP) egykori képviselője.

A Wass Albert költő műveiből hallott szavalatokat, majd énekeket és egy klasszikus zenei előadást.

A rendezvényt követően fogadáson folytatódott az ismerkedés és azzal a szándékkal zárult az est, hogy a közeljövőben további fórumokkal bővül a hazatelepedett magyarok közösségi élete.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | C 2000 Magyar Krónika Rt