A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Fedezzed fel Budapestet    

Montreál , 2017. szeptember 21.

Surján László    


 

-Kezembe került a Budapest Giude 2017 című kiadvány, ami a hozzánk látogató külföldieket akarja eligazítani ékes angol nyelven. Segítségével megpróbáltam ránézni erre a városra, mintha magam is messziről jöttem volna.

Mit kínál fel ez a város?

Meglepődtem. Talán nem egyedül vagyok tájékozatlan Budapest dolgaiban, ezért megosztom a meglepetéseimet. A teljesség igénye nélkül.
Fogalmam sem volt arról, hogy a Halászbástya Szent Mihály kápolnájában egy időutazásra van lehetőség: áttekintő itt a magyart történelem 3D-ben.

Nem tudtam, hogy van az Andrássy úton modell vasút kiállítás, ahol 300 négyzetméteren 1300 méteres pályán száz vonat szaladgál. Miniversum szerénykedik a név, de azért ugye az Universumra hajaz.

Ha valaki a Vasarely múzeum után érdeklődött volna nálam, alighanem Pécsre küldöm, pedig itt (is) van Óbudán, immár 1987 óta.
Azon nem csodálkozom, hogy a Bálnában lévő Új Budapest Galériát sem ismerem, hiszen nem tudok mit kezdeni a kortárs művészet sok alkotásával. (Amint a Bálnától is libabőrös leszek.) Nagyon elcsodálkoztam viszont azon, hogy létezik Vámőrség és Adózási Múzeum is, mégpedig a Munkácsy Mihály utcában. A közölt kép alapján a fináncok iránt kicsit sem érdeklődőknek is érdemes megtekinteni, a helyszín miatt. A Schiffer villa bizonyára vonzani fogja a szecesszió szerelmeseit.Az édesszájúaknak lelkesítő lehet a Szamos Csokoládé Múzeum, amiről szintén nem volt tudomásom. Ahogy azt sem tudtam, hogy Liszt Ferenc és Kodály Zoltán lakása is megtekinthető.

Mivel 1947-ben költöztünk Budapestre, 70 évem volt, hogy megismerjem a várost. A fenti, nem is teljes, felsorlás mutatja, hogy csak részleges a siker. Viszont egy apró elégtételt is éreztem: Nem találtam a Róth Miksa Emlékházat, aminek a megtekintését mindenkinek tisztelettel ajánlom. Nem szerepel sem a Mátyás templom múzeumának, sem a megújult Belvárosi Főplébánia megtekintése. (Ez utóbbi ugyan érthető, mert csak az év közben nyílt meg.)
Gondolom ezek után, hogy vaskos köteteket lehetne írni Budapest rejtett vagy kevésbé rejtett szépségeiről. Vajon lesz-e valaha „Budapest összes”?

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.