A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

 

Magyar Krónika,
2017. július 14.

 

 

 

Amióta legutóbb találkoztunk a Magyar Krónika hasábjain egy újabb intenzív félévet, illetve évet zár le a nagykövetség. Hogyan értékeli Nagykövet úr az elmúlt időszakot?

Az elmúlt egy évben tovább erősödtek a kapcsolatok Magyarország és Kanada között, Magyarország és a kanadai magyarok között. A magyar Kormány három tagja is ellátogatott Kanadába, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály, gazdasági miniszter és Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter és több államtitkári látogatásra is sor került. Mi a magunk részéről azon dolgozunk, hogy újabb területeket vonjunk be a kétoldalú kapcsolatokba és a már meglévőket is bővítsük. Úgy ítélem meg, hogy ezt sikeresen tettük a politikai, gazdasági, kulturális, tudományos és turisztikai vonalon egyaránt.

Első konkrétumként az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó kanadai rendezvénysorozatot szeretném kiemelni. A nagykövetség a Torontói Főkonzulátussal, 56-osokkal és a magyar szervezetekkel együttműködésben 12 városban rendezett 43 megemlékezést. Kiemelt jelentőségűnek és sikeresnek tartom az emlékévet Kanadában. Fontos szimbolikus jelentéséggel bír, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ottawában tartózkodott hivatalos látogatáson a forradalom napján, október 23-án. Ez egyrészt elismerés az 56-os magyar forradalmárok és az akkori emigránsok felé azért amit 60 éve a szabadságért tettek, és azért az itteni tevékenységükért az elmúlt 60 évben, amellyel öregbítették Kanadában a magyarság hírnevét. Másfelöl köszönet Kanadának azért, hogy befogadott több mint 37 ezer magyart. Különleges rendezvényt tartottunk Halifaxban, a kanadai Bevándorlási Múzeumban, abban az épületben, ahova az 56-os magyar menekültek közel fele megérkezett 60 éve.

A rendezvényen Peter Pickersgill, Jack Pickersgill egykori bevándorlási miniszter fia is részt vett. A Magyar Krónikának ki kell még emelni a nagyszabású montreáli magyar hetet, első alkalommal került sor ilyen horderejű kulturális megjelenésre Montreálban.

Várható a folytatása Montreál és Budapest közötti együttműködésnek?

Igen, épp a napokban járt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes újra Montreálban, több konkrét kulturális intézményközi kapcsolat indulhat el a következő hónapokban.

Milyen fontosabb előrelépés történt még más területeken?

A kétoldalú kapcsolatok szempontjából is kiemelkedő jelentősége van, hogy az Air Canada Rouge megduplázta a tavaly indított közvetlen járatok számát Budapest és Toronto között. Heti 6 járat közlekedik idén nyáron. 2014-16 között 26%-kal nőtt a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma, ami a turizmus jelentős bővülését jelenti. Újabb nagyberuházások érkezhetnek Magyarországra idén. 2013 óta a Kanadába érkező magyar export 40%-kal nőtt, az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás ideiglenes hatálybalépésével ez tovább fog nőni. Figyelemreméltó, hogy az élelmiszeripari termékek kivitele két év alatt több mint a duplájára nőtt. Erősödött a kulturális diplomáciai tevékenységünk.

Tekintettel arra, hogy a magyar állam nem rendelkezik külképviselettel Nyugat-Kanadában, kiemelten törekedtem a jelenlétünk erősítésére ezen a területen. Ezt egyelőre kétféle módon tettük meg, rendszeressé tettük és folytattuk a kihelyezett konzuli napokat. Idén Nanaimóba és Kelownában is ellátogattak a nagykövetség konzuljai. Emellett több kulturális rendezvényt is elvittünk Calgaryba, Edmontonba és Vancouverbe, pl. a Muzsikás Calgaryban is fellépett.

 

Mely tartományban járt hivatalos látogatáson?

Idén májusban Saskatchewan tartományba látogattam. Találkoztam az alkormányzóval, a tartományi parlament elnökével, miniszterekkel, a saskatooni magyar közösség tagjaival és egyetemi vezetőkkel, a Regina melletti Moose Jaw-ban képzett magyar vadászpilótákkal és egy North Battleford-i iskolás csoporttal is. A látogatás harmadik napján ellátogattam Esterhazyba, ami nagy hatást tett rám. Emléktáblát avattam Corey Tochor, tartományi parlamenti elnökkel és Cathay Wagantall képviselő asszonnyal, aki a térség szövetségi parlamenti képviselője. Eddigi nagyköveti tevékenységem egyik legkülönlegesebb pillanata volt találkozni az ott élő negyed és ötöd generációs magyarokkal, akik gyönyörűen beszélték a magyar nyelvet. Megfogalmazódott bennem az, hogy jó lenne, ha 50 év múlva is állna az első Kanadában érkezett magyarok által épített templom, ez a ma ún. Kaposvar Historical Site. A látogatást követően két hete Balog Zoltán miniszter úr Ottawában hivatalosan kezdeményezte, hogy a kanadai kormánnyal együtt történjen meg a templom felújítása. Emellett két hónapja kezdeményeztem azt is, hogy létesüljön testvérvárosi kapcsolat is, Esterhazy és Kaposvár, illetve egy magyarországi település között.

Milyen formában vesz részt a nagykövetség a Kanada 150 éves évfordulójához kapcsolódó ünnepségeken?

Tekintettel arra, hogy a 150 évből 130 év során számos ponton összekapcsolódott kanadaiak és magyarok története, fontosnak tartom, hogy rávilágítsunk a közös örökségünkre, a magyarok által létrehozott értékekre Kanadában. Ennek érdekében év elején elindítottam egy kezdeményezést, hogy gyűjtsük össze közösen mindazokat az értékeket, amelyeket a Kanadába emigrált magyarok vagy már itt született kanadai magyarok hoztak létre.

Több nagy rendezvényre is sor kerül. Első helyen említem a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili kanadai koncertkörútját, ami különleges siker volt a kanadai magyarok és a kanadaiak körében is. Az együtteshez a kanadai turné alkalmából csatlakoztak kanadai magyar gyermekek, így 150-en együtt köszöntötték Kanadát megalakulásának 150. évfordulója alkalmából. Június 25. és július 5. között hét városban 12 koncertet adtak. A magyar kormány támogatta a Fili kanadai utazását, mert fontosnak tartotta, hogy egy különleges ajándékot küldjön a Kanadaiaknak a 150. születésnap alkalmából a korábban vázolt közös örökségünk miatt, és fontosnak tartotta ezzel az ajándékkal is kifejezni az elkötelezettségünket, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsotokat Magyarország és a Kanadában élő magyarok között.

Emellett még kiemelném, hogy a Nagykövetség töltheti meg tartalommal a kanadai kormány nemzetközi pavilonját szeptember 30. és október 28. között. Több kiállítást mutatunk be és számos kulturális programra kerül sor Ottawa belvárosában, a magyar hónapról hamarosan bővebb tájékoztatást fogunk adni. Arra törekszünk, hogy bemutassuk a gazdag magyar örökséget Kanadában és a kétoldalú kapcsolatok egyik legfontosabb jövőbeli területe: a tudományos együttműködés, innováció, kutatás-fejlesztés kerüljön a középpontba. A pavilon címe Clarence street 7. Annyit már most is elárulok, hogy több montreáli vonatkozása is lesz a magyar megjelenésnek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.