A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Trump: Amerika érdekei mindenekelőtt!
  

Montreál , 2016.január 21.

Erdély Ma\MTI

                 

 

Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt – ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követően elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke.

Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt.

Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat – mint fogalmazott – Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack Obamának és feleségének az átmeneti időszakban nyújtott segítőkész támogatást, meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát. „Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek" – mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg „az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre".

Trump a beszéd elején nem azt a választási kampány idején többször elhangzott kijelentését ismételte meg, hogy „ismét naggyá tesszük Amerikát" – erre csak beszéde végén tért vissza –, hanem azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika „újra győztes legyen", s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön. „Más országokat tettünk gazdaggá" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. „Eljött a cselekvés ideje" – hangsúlyozta.

Az új elnök kitért arra is, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek. Beszéde végén ismét visszatért a teendőkre, s – a választási kampányában elhangzottakhoz hasonlóan – óriási infrastrukturális beruházásokat, új utakat, repülőtereket és vasútvonalakat ígért. Hangsúlyozta azt is, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, az orvostudomány fejlesztésére, új technológiák és erőforrások alkalmazásának elősegítésére. „Minden lélegzetemmel értetek fogok harcolni és soha, de soha nem okozok nektek csalódást" – ígérte honfitársainak az Egyesült Államok új elnöke.

Donald Trump beiktatása és beszéde után Barack Obama eddigi elnök és családja helikopteren elhagyta az amerikai fővárost. Obamáék a hagyományoknak megfelelően a Capitolium domb mellett landoló elnöki helikopterre szállva távoztak Washingtonból. Miután a demokrata párti volt elnök és felesége kezet fogott republikánus utódjával, a légi jármű a közeli Andrews légibázisra vitte őket.

A légitámaszponton tapsoló emberek csapata fogadta a távozó exelnököt, aki rögtönzött sajtótájékoztatón, pár szóban üdvözölte híveit. Megköszönte támogatásukat és leszögezte, hogy ők bizonyították számára „a reménység hatalmát". Majd hozzátette, hogy elnöksége „soha nem rólunk, hanem rólatok szólt". Barack Obamáék nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba. Elhagyta a szövetségi fővárost Joe Biden volt alelnök is. Ő szokásához híven vonattal utazott haza, Delaware államba.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.