A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Budapest Montreál Gála
  

Montreál , 2016. november 14.

Takácsy Dorka Kornélia

foto: Andrew Prágai

 


  Mi is lehetne méltóbb lezárása az Első Montreáli Magyar Hétnek egy nagyszabású gálánál? A Budapest Montreal Gála a belváros szívében, az Omni Mont-Royal Hotel falai között kapott helyet,az esemény fontosságát reprezentáló, elegáns környezetben. Több mint 130 vendég érkezett, a montreáli magyar közösségek színe-java eljött.

A rendezvényt dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete nyitotta meg, beszédében összegezte a Magyar Hét eredményeit -mely az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából , illetve a Budapest és Montreál testvérvárossá válási törekvéseinek apropóján került megrendezésre.

Megköszönte a montreáli magyaroknak,hogy az elmúlt 60 évben megőrizték a forradalom lángját, és akkor is emlékeztek rá,amikor erről Magyarországon még beszélni sem szabadott. Méltatta a magyar közösségek hagyományőrző, sokszínű tevékenységét, a nyelv és kultúra továbbadásáért folytatott szakadatlan munkát. Kiemelte a magyar kormány háláját Kanada iránt, amiért befogadták az otthonukat elhagyni kényszerülő magyarok ezreit. Magyarország megbecsülését Kanada és a kanadai magyarság iránt az a tény is alátámasztotta, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter október 23-án Kanadában, sőt éppen Montreálban tartózkodott.

A nagykövet felszólalását követően sor került a montreáli magyar közösség legmeghatározóbb munkásságú tagjainak kitüntetésére:A kitüntetéseket dr. Ódor Bálint és Madame Mary Deros, aki Denis Coderre Montreal polgármesterét representálta, adták át. A díjazottak egytől-egyig példaértékű életművet alkottak, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A díjazottak:

 

Blanar Andrea,

Corte Elizabeth,

Couch Ava,

Dreisziger Kálmán,

Keresztes Imre,

Joó Klára,

Korsós László,

Maráz István,

Palkó Alice,

,Szilási Gábor, 

Pelikán Anikó és Répási Elizabeth sajnos nem voltak jelen

és az elismerésben posztumusz részesült
Ciamarra Júlia, Ferkó John és Takács Miklós


A díjak átadása után igazi ínyenc fogásokból álló lakomát szolgáltak fel.


A meghívottak vacsora után a Bokréta Néptáncegyüttes ragyogó előadásában gyönyörködhettek

,  majd a parkett is megtelt, ahol hajnalig ropták a táncoslábú vendégek.

 


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.