A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Karácsonyi üdvözlet

 

Montreál , 2015 december 9.

  

„Ó, emberek gondoljatok ma rá,
S gondoljatok rá holnap és minden áldott
Napján e múló életnek, s legyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsonyi álomból valóság
És békessége már az embereknek”

/Juhász Gyula/

Krisztusban Kedves Testvéreim!
A Karácsony az álmok megvalósulásának ideje. A legteljesebb és remélt valóság az Ige megtestesülése a gyermek Jézus születése által, Emánuel - velünk az Isten! Már nem csak álom hanem a remény beteljesülése. Az Egyház erre irányítja figyelmünket az idei Karácsonykor is.
Milyen álmokat látunk, és mit jelent nekünk Karácsony üzenete ma?

Amikor álmodunk, pszichológiai vagy élettani jelenség történik velünk, vagy a kettőnek a kombinációja! Ez azt jelenti lényegében, hogy az álmok párhuzamos tudatállapotot  hoznak létre a mindennapi életünkkel. Alvásunk két részre osztható szakaszból áll: az "alvás-fázisból" és az "álom-fázisból". Egy kedves barátunk írásában olvastam, hogy a két kombinált fázis 90 percig tart, amelyből az álom fázis 15-20 perc. Nyolc órás alvás alatt 4-5 ilyen 90 perces ciklus van.
Az álom és alvás fázisa már az élet korai szakaszában, a magzati fejlődés alatt megjelenik. A fejlődő élet magzati agya már lát bizonyos képeket anélkül, hogy a szemével látott volna valaha is valamit. Az is megállapítható, hogy bizonyos idegi kapcsolatok, bizonyos élmények felidézése segíti az agy épülését. Ezen túlmenően az álmok lelkiállapotunkat is tükrözik, hiszen időnként valós problémáink, félelmeink és reményeink is megjelennek álmainkban.

A karácsony az álmok ideje. Gyermekek különleges játékokról álmodnak, olyanokról amikre vágynak, és elvárják, hogy ezek legyenek a fa alatt. A szülők egy békés időről álmodnak.
Most nézzük a kétezer évvel ezelőtti karácsonyi álmokat! Mi a helyzet a szent álmokkal - amikor Isten üzen általuk? Az Úr Angyala Józsefnek álmában tanácsolta, hogy vegye feleségül Máriát. Később azt tanácsolta, megint csak József álmában, hogy meneküljön Egyiptomba Máriával és az újszülött Jézussal. A három királyok is tanácsot kaptak álmaikban: kerüljék el Heródes királyt, és ne jelentsék neki, amit láttak Betlehemben. Mindezek álom által inspirált események voltak, hogy megvédjék az újszülött Jézust. Fontos azt is megemlíteni, hogy a Szentírás elismeri: Jézus nem Józseftől született. Emlékszünk, hogy József maga is aggódik a gyermek származását illetően. József álmában kapta a hírt, hogy Mária gyermeke a Szentlélek által fogant. Mégsem fosztották meg őt atyai jogaitól attól kezdve, hogy ő nevezhette el a gyermeket Jézusnak. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a mennyei Atya kapcsolatban volt Józseffel és a bölcsekkel az álmokon keresztül. De Isten Gábor angyalt küldte el Máriához a hírrel, mikor Mária ébren volt. Ezért tudott Mária igent mondani az Istennek. Mi is mondjunk IGENT, fogadjuk be Jézus Krisztust a Szentcsaláddal együtt otthonunkba és életünkbe. Mert akkor a mi álmaink is valóra válnak, és így lesz teljes karácsonyi ünnepünk!

Az IGEN után idén is némuljunk el. S ha ekkor csendben leborulnánk a betlehemi jászol előtt, talán jobban megértenénk Isten Igéjét. A csend, a nyugalom, az ima és a vasárnap megszentelése által emberibbé válna életünk agyonhajszolt világunkban. Isten Igéje közelebb tudna segíteni bennünket embertársainkhoz. Újra meg tudnánk bocsátani testvéreinknek, és melléjük tudnánk állni nyomorúságuk idején, a magányosság és a kétség óráiban.
Cselekedeteinkkel kell tanúságot tennünk az emberré lett isteni Igéről. Így válik karácsonyi ünnepünk újra meggyőző hitvallássá.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok
Áldott, Békés Karácsonyt és
Nagyon Boldog, Sikeres Új Esztendőt!

Licskó Szabolcs, plébános

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.