A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Népszavazás

 

Montreál , 2016. szeptember 30.

Surján László

"Egy hét múlva népszavazás" felkiáltással a pozsonyi Új Szó a Political Capital elemzőjét szólaltatta meg. Emlékszünk még, ez a cég adta a Dávid Ibolya féle csapatnak a jobbnál jobb tanácsokat. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy nem vádolhatók azzal, hogy Orbán Viktor szekértolói volnának.

Nos, ami a várható részvételi arányt illeti, azt tudtuk meg, hogy akár érvényes is lehet, de ez nem egészen biztos. Szerintem ez jó hír, mert a NEM tábort tényleges részvételre ösztönzi, nem engedi a biztos győzelem tudatában való ellustulást. Biztos győzelem csak a szavazatszámlálás után van!

Fontosabb ennél, amit a népszavazás jelentőségéről mondtak. Kétfajta jelentőségről lehet beszélni: európairól és belpolitikairól. A mi népszavazásunk jogi értelemben valóban nem kötelezi Brüsszelt semmire, de egy sikeres NEM győzelemnek igen nagy hatása lesz az európai politikára. Egész Magyarország felértékelődik, mondom én, az elemző ezt Orbán Viktor felértékelődésének látja. A kettő szerintem nem választható el egymástól. Abban téved (torzít, hazudik, a nem kívánt törlendő) az elemző, hogy miniszterelnökünk ezzel az euroszkeptikus pártok első emberévé válna. A Fidesz messze nem euroszkeptikus párt. Az euroszkeptikusok, mint a britek UKIP-ja, a fürdővízzel a gyereket is kiöntik: az EU vélt vagy valós hibái miatt az egész közös európai gondolatra nemet mondanak, míg az eurokritikus szemlélet a hibáktól óv, de a közösségben erőt és egy jobb világra való esélyt lát. Tény, hogy a magyar választó október 2-án az európai politika főszereplője lehet. Ez pedig az utóbbi kétszáz évben csak 56-ban és a vasfüggöny lebontásakor történt meg.

Felettébb érdekesnek találtam a belpolitikai következményekről mondottakat. Az elemző szerint a kormányoldal csak jól jöhet ki a népszavazásból. Bajba csak akkor kerülne, ha 30 százalék alatti lenne a részvétel, mert akkor még a saját szűken vett táborát sem tudta elvinni az urnákhoz. Ha azonban ennél nagyobb, 35-40 százalékos lesz a részvétel, akkor már látható a szekértáboron túli hatás, ami nyilvánvalóan az ellenzék kudarca. Érdekes megállapítás az is, hogy minden ellenzéki tábor a kudarcban érdekelt, a Jobbik is, aki szavakban ugyan a NEM mellett van, de tenni ezért nem tesz semmit. Ekként a NEM győzelme nem fogja erősíteni Vona csapatát. A NEM nagyarányú győzelme még akkor is komolyan veendő üzenet Brüsszel számára, ha formálisan nem lesz érvényes a népszavazás. Ha viszont az lesz, akkor az a magyar ellenzék katasztrofális vereségét jelenti.

Ezt a gondolatmenetet alapjaiban helyesnek látom. Vasárnap tehát rajtunk, magyar választókon múlik, hogy ezt az ország javára semmit nem tevő, az értelmes és fontos ellenzéki szerepet betölteni képtelen társaságot megbüntetjük-e vagy sem. Mivel egy úgynevezett versengő demokráciában az ellenzék elengedhetetlen, a bal oldalon alapvető változásokra van szükség. Ezt a folyamatot indíthatja el egy érvényes népszavazás. Vasárnap rajtunk múlik, hogy megerősítjük-e az értelmes európai migrációs politikát, amelynek körvonalai már látszanak: a külső határok védelme, a jogkövető magatartás kikényszerítése a belépni szándékozók körében, emberiességi okokból adott segélynyújtás a rászorulóknak, az első biztonságos országok megsegítése, hogy a rájuk zúduló feladatokat el tudják látni, a migráció okainak felszámolása és a már Európában lévő sorsának méltányos rendezése.

Ezek lehetnek a NEM győzelmének a hatásai, persze mindez csak feltételezés. Hogy mindez a jó hatás bekövetkezik-e, azt sejthetjük, de nem garantálhatjuk. Ami viszont biztos, hogy vasárnap a NEM győzelme megerősíti Magyarország jogát az önrendelkezéshez. Egyébként ez a felelet a Jobbik felvetésére. Mi az EU tagságot egy népszavazással tettük lehetővé. Akkor meghatároztuk, hogy önrendelkezésünk mely részéről mondunk le, hogy azt nem magunk, hanem a tagállamokkal közösen gyakoroljuk. Ezen döntésünket csak egy újabb népszavazással írhatjuk felül. Reméljük, nem tesszük, de a demokratikus gondolkodás megadja az esélyt a másik véleménynek is. Brüsszel ugyanis olyant kér tőlünk, amit sem a kormány, sem az országgyűlés nem adhat meg. Hitem szerint a választópolgárok sem teszik, sőt egy erőteljes NEM kiáltással minden hasonló brüsszeli jogkiterjesztést elutasítanak.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.