A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Szabadság Harangja

KissTamás

Montreál , 2014.augusztus 17.

 

   

Negyedszázaddal ezelőtt, 1989. augusztus 19-én történt a páneurópai piknik az osztrák–magyar határon, Sopron közelében. A békedemonstráció fontos előzménye volt az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének. A 25. évforduló alkalmából megemlékező programsorozat vasárnap este kezdődik Sopronban és egészen kedd estig tart.

Vasárnap nyílik meg az egy hónapig Sopronban, majd később utazó kiállításként funkcionáló “Az első szakadás a vasfüggönyön” című tárlat, mely a páneurópai piknik és a rendszerváltás emlékeit mutatja be. A megemlékezés programjában számos konferencia és emlékrendezvény szerepel, hétfőn a “Sopron: kapu a szabad Európa felé” című rendezvényt, melyet az Antall József Tudásközpont, a Konrad Adenauer Alapítvány, a város önkormányzata és a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány szervez. A hétfői napon felszólal Pozsgay Imre akkori államminiszter, a páneurópai piknik védnöke, Gulyás Gergely, Michael Stübgen (CDU) Bundestag-képviselő, a berlini törvényhozás magyar-német baráti csoportjának elnöke.

Kedden a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány Kapu Európába című konferenciájára kerül sor, ahol felszólal Karlheinz Kopf, az osztrák törvényhozás második elnöke, Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Christine Lieberknecht, Türingia miniszterelnöke és Szájer József. A megemlékezésről a közmédia számos archív anyagot felvonultatva számol be, míg az eseménysorozat kedd este a Soproni Petőfi Színházban zárul a Végtelen Európa című táncművel.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.