A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

A kovásznai Tiszta Szív kórus föllépése Montrealban
A csapból is "A csitári hegyek folyt"

Montreál , 2015. augusztus 17.

 

Hát elmentek ezek a tüneményes leánykák!


Vitték csengő-bongó, csilingelő hangjukat, tiszta harmóniáikat, hangzataikat Ottawa fele, aztán tovább, egészen a Niagara Falls-ig, a Magyar piknikre.
Vasárnap, 16-án, kora délelőtt intettek búcsút Montrealnak, ahova 13-án csütörtökön, késő délután érkeztek 12 órás autóbuszozással Erdélyből Budapestre, majd onnan egy hosszú repülőúttal ide. Pénteken és szombaton délelőtt városnézés volt a programjuk, este pedig az első Montreali Magyar Református Egyház templomában léptek föl.


De fölléptek ők amerre csak megfordultak. Összerendeződtek, s hipp-hopp, már daloltak is mindenki örömére a hőséget ontó Old-Montreal kőfalai között, a turistáktól nyüzsgő, zsúfolt Jacques Quartier téren 85-92%-os páratartalom mellett, daloltak az Oratóriumban és mindenütt, minden templomban, ahova idegenvezetőjük, Herédi Marika és Took Ági  erdélyi tanítónő kalauzolta őket.

Péntek este ellátogattak a Foyer Hongroisba, s ott programon kívül teljes műsort adtak a ház idős lakóinak.
Szombati föllépésükről hiteles értékelést csak szakemberek tudnának adni, ennek híján kérem, fogadják el egy zenekedvelő, ám teljesen dilettáns véleményét: nagyon-nagyon-nagyon tetszett. Annyira, hogy talán érdemes lett volna szünet előtt vagy után mindegyik csodálatos hangú kislányt név szerint is bemutatni közönségnek.

A kórus szinte minden tagja szóló képességekkel rendelkező gyermek, akik fegyelmezetten, szeretettel és látható rajongással tekintettek karmesterükre, Cseh Bélára.


A fotókon látható egy fiatalember, Márton János kántor, (pedagógus) aki a befejző műsorszámban - Tolcsvay: Magyar mise egy részletében - énekelt, és a karvezető elmondása szerint, egymaga képes a basszustól a tenorig mindent elénekelni, ha nagyon kell. - Most nagyon kellett, mert a megfelelő "hang" nem kapott vízumot.
De, hogy a negatív kritika se maradjon el, az előadás végén, vacsora előtt többen elpanaszolták, hogy hiányolták az előadásból az "A csitári hegyek alatt" című népszerű dalt.
Cseh Béla karmester úr meghallgatta a kritikát, és egy mulatságos, nevettető kis anekdotát kaptunk magyarázatként:

Valamikor, 20-30 évvel ezelőtt fölvételiztetettem fiatalokat a képzőbe. Bejött az első, s kérd'tem tőle, hogy mit fog énekelni?
- Az "A csitári hegyek alatt" című dalt - válaszolta.
Meghallgattam, aztán a zongoránál is kipróbáltam a hallását. Megfelelt. Fövettük.
A következő szintén evvel a dallal fölvételizett. Aztán a következő, a következő és a következő is, sorban, egymás után mindegyik. Amikor már a nyolcadik, vagy tizedik fiatal is ezt a népdalt énekelte, azt montam:
- Ha még egy gyerek evvel a dallal jelentkezik, azt nem vesszük föl.
Na, látja?
Ezért nincs a repertoárunkon az "A csitári hegyek alatt."

Sok sikert a kovásznai Körösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív leány kórusának! - Sok sikert, jó utat kedves Cseh karmester úr, Márton János kántor, Becsek Éva kórusigazgató, valamint a két további kísérő:Cseh Gizella és Márton Gabriella!

Nt. György Attila búcsúszavai:
A Jó Isten vezesse őket további útjukon, öröm és áldás kísérje szolgálatukat, ahova csak mennek!

Karmester: Cseh Béla tanár úr
1.Szabó Kamilla
2.Bartos Kinga
3.László Noémi
4.Olosz Edina
5.Kosma Adrienn
6.Luka Katalin
7.Barthi Dóra
8.Bartos Orsolya
9.Martini Renáta
1O. Kiss Eszter
11. Csíkos Adrienn
12.Fülöp Renáta
13.Tóth Kincső
14.Olosz Brigitta
15.Beke Barbara
16.Fülöp Réka
17.Kádár  Kata
18.Molnár Célia
19.Mátyás Lilla
2O.Bajkó Edina
 
  Azt még hozzá tenném hogy Herédi Marika mellett ott volt Took Ági  erdélyi tanitónö is.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.