A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Budapest Montrealban, -magyar kulturális hét

 

Montreál , 2016.július 22.

 

Az idei év kiváló alkalmat nyújt arra, hogy Magyarország szorosabbra fűzze kapcsolatait Québec tartománnyal. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója lehetőséget teremt arra, hogy visszanézzünk, és tisztelegjünk a kanadai magyarok elért eredményei előtt. Ők azok, akik nagymértékben hozzájárultak Kanada ma ismert sikeres és gazdag képéhez. A magyarok napjainkban is jelen vannak Kanadában, és szeretnénk hangsúlyozni, hogy az ő kultúrájuk Kanada kultúrája is.

Szeptember első felében magyar hétre kerül sor Montreálban. Montreálba látogat a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Muzsikás és a Szegedi Kortárs Balett. Fiatal magyar tehetségek is bemutatkoznak és helyi magyar művészek is fellépnek. Két montreáli mozi bemutat közel 40 magyar klasszikus és kortárs filmet. Lehetőség nyílik arra is, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a magyar konyhával és kézművességgel.

A kulturális tevékenységekkel párhuzamosan üzleti lehetőségeket is szeretnénk teremteni Montrealban. A hét során a Montreali Kereskedelmi Kamara üzleti fórumot rendez magyarországi befektetési és egyéb üzleti lehetőségekről.


A Magyar hét programjait az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Denis Coderre - Montreál polgármestere

Montreal városa nagy örömmel köszönti a Magyar Kulturális Hetet!
Montreál sokszínű és befogadó város, nyitott a világra és mindig is nagymértékben támaszkodott a bevándorlókra. A különböző közösségek sokszínűségükkel folyamatosan gazdagítják metropoliszunkat. A magyarok többsége a 20. században érkezett ide, sok esetben menekültként, és beilleszkedésük eredményeképpen sikeresen hozzájárultak a város további fejlődéséhez.
Tavaly tartottuk Montreálban az első „Együttélés Csúcstalálkozót”, melynek középpontjában olyan kérdéseket vitattunk meg, mint a be- és elfogadás, illetve az integráció – mindezek nyitott filozófiánk meghatározó elemei. Montreál – világpolgárok városa, melynek fő értékei a béke és az összhang – továbbra is nyitott azok előtt, akik itt szeretnének letelepedni.
A Magyar Hét keretében szeretném meghívni a montreáliakat, hogy látogassanak el a Magyar Hét különböző eseményeire és fedezzék fel a több mint ezeréves magyar kultúrát. A helyi magyar származású művészek munkái, a magyar konyhaművészet és a sokszínű zenei program arra is jó lehet, hogy felébressze a kíváncsiságát mindenkinek, hogy közelebbről megismerje Magyarországot.
Gratulálok mindazoknak, akik hozzájárultak a Magyar Kulturális Hét létrejöttéhez. Meg vagyok róla győződve, hogy a montreáliak nagy lelkesedéssel fogadják majd a gazdag programkínálatot.


Tarlós István - Budapest főpolgármestere

Örömmel köszöntöm abból az alkalomból, hogy Magyar Hetet rendeznek Montrealban. A szeptember 6. és 13. között tartott rendezvény keretében többek között koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar: Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Liszt műveit is előadva.
A Kanada és Magyarország közötti szoros kapcsolatok egészen a 19. századig, az első magyar bevándorlási hullámig nyúlnak vissza. A magyar nemzet mindmáig hálásan gondol vissza arra, hogy Kanada az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után magyar menekültek tízezreit fogadta be, sőt érkezésüket a kanadai kormány 2010-ben a nemzeti történelmi örökség részének nyilvánította. Kanada lakosai közül jelenleg több mint 315 ezren vallják magukat magyar származásúnak: a kanadai magyarok fontos közösséget alkotnak – ezek közül az egyik legjelentősebb a montreali – és hozzájárulnak Kanada nemzeti sokszínűségéhez.
Magyarország – mint azt a 2011-ben elfogadott alaptörvény is rögzíti – az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket.
A magyar nemzet fővárosa, Budapest főpolgármestereként az ott élők köszönetét és szeretetét is szeretném Önöknek tolmácsolni, hangsúlyozva, hogy az államhatárok feletti összetartozás valóság, Budapest pedig – határoktól függetlenül – minden magyar fővárosa.
Jó szórakozást kívánok a Magyar Hét programjaihoz!


Ódor Bálint - Magyarország kanadai nagyköveteKedves montreáliak!
Talán nem is gondolnák, mennyi minden köti össze Montreált és Québecet Magyarországgal. Ezért különösen fontos számomra, hogy bemutathassuk Önöknek az évezredes magyar kultúrát.
A magyar kultúra ezer szállal kötődik Európához, de ugyanakkor eredeti is. Még többet fog minderről mondani szeptember második hetében – sok mással egyetemben – Bartók Béla, Liszt Ferenc és a magyar népzene. Alkotó szellem és eredetiség, ez juthat eszébe azoknak, akik ismerik a magyar múltat és a magyar jelent. Magyar feltalálók nélkül a gyufa, a golyóstoll, a számítógép, az autó és sok egyéb találmány sem lenne az életünk része.
A magyar kulturális hét keretében elsőrangú művészek fognak Önöknek bemutatni neves zeneszerzőket. Napjainkban egyre fontosabbá válik a kultúra, mint közvetítő erő az emberek és országok egymás közötti kommunikációjában. Óvjuk meg kulturális örökségünket, a kapcsolatainkat pedig próbáljuk a közös alapokra építve szorosabbra fűzni! Hamarosan felfedezhetik, hogy több ilyen kapcsolódási pont létezik, mint korábban gondolták. Az egyik az 1956-os magyar forradalom, amelynek leverését követően Kanada 38 ezer menekültet fogadott be. Sokan közülük Montreálban találták meg a várost, ahol élhetnek, dolgozhatnak, alkothatnak, hozzájárulva ezzel Kanada gazdagságához és sokszínűségéhez.
A szervezés során elkápráztatott a Montreálban működő világszínvonalú kulturális intézmények választéka. Ez további ok arra, hogy nagy várakozással tekintsek a magyar kulturális hét elé.
Isten hozta Önöket tehát Magyarországon! – Montreálban, szeptember második hetében. Utána kövessék honfitársaik tízezreinek példáját, repüljenek el Budapestre, de készüljenek fel rá, hogy a város visszatérő vendégei lesznek.


Fekete Magdolna -
Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviseletének vezetője

The secret is out. Have you heard? It changes everything, and that’s a good thing.
What’s the secret? Budapest is hot, Hungary is trendy.
When I was young, growing up in Budapest, I didn’t think that the character of my city would one day draw thousands of travellers every day as a cosmopolitan vacation destination and party town. But now that Hungary is part of the European Union and word has gotten out about what an amazing place it is, people from all over the world are flocking to experience the sights, the spirit, and the specialties of my beautiful homeland.
Now I’m in New York for no other reason than to help bring the Canadian travellers to Hungary. As the head of the Hungarian National Tourist office here, I want to do everything I can to get the word out about how amazing a trip to Hungary can be. Whether you are interested in travel for business or pleasure, for a conference week or a party weekend, to enjoy the spas or photograph the sights, I can help.
To make a visit to Hungary is very simple now: you should say: Hey, this is Hungary. There is no need for any more explanation. The timing is perfect, our enthusiasm is great. Let’s put Hungary on the top of your list of your must visit destinations.

A hét programjai 2016. szeptember 6-tól

www.budapestinmontreal.ca

Budapest in Montreal

2016. szeptember 2– 8.
Kortárs magyar filmek
Filmvetítések
Kortárs magyar filmek a Cinéma du Parc-ban
60 éve - MAGYAR EXODUS 1956!

kedd, 2016. szeptember 6., 20:00
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Komolyzenei koncert
A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult. Fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a sydney-i Operaházban és a párizsi Théatre de la Ville-ben.

szerda, 2016. szeptember 7., 20:00
Muzsikás együttes
Magyar népzenei koncert
A megalakulásának 40. évfordulóját a közelmúltban ünneplő Muzsikás együttes Magyarországon és külföldön egyaránt ismert és közkedvelt.

péntek, 2016. szeptember 9., 20:00
Szegedi Kortárs Balett
Bartók Béla: A fából faragott királyfi
Az együttes 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, 2000 óta önálló együttesként működik. A komolyzenei repertoárból, többek között Beethoven, Csajkovszkij, Bartók, Orff, műveire készült táncszínházi darabok mellett olyan kortárs zeneszerzők, mint Ligeti György vagy Eötvös Péter műveire komponált koreográfiák alkotják a Szegedi Kortárs Balett sokszínű kínálatát.

vasárnap, 2016. szeptember 11., 15:00
Ruisz Alexandra és Teleki Gergő
Komolyzenei koncert
Az 1995-ben született Ruisz Alexandra hegedű virtuóz 5 esztendősen kezdett hegedülni.
Teleki Gergő 1986-ban született egy Duna menti kisvárosban Dunaföldváron, Magyarországon. 5 évesen már kis klasszikusokat játszott Dunaföldvár helyi rendezvényein.

vasárnap, 2016. szeptember 11., 19:30
Bokréta: Egyszer volt...
Magyar néptánc
Időutazás a Bokréta néptáncegyüttessel (magyar és erdélyi táncok)

hétfő, 2016. szeptember 12., 18:00
Magyar borkóstoló
Borkóstoló az Ateliers & Saveurs-ben
6 magyar bor kóstolása borkorcsolyával, sommelier kalauzolásával

hétfő, 2016. szeptember 12., 20:00
Teleki Gergő
Komolyzenei koncert
Teleki Gergő 1986-ban született Dunaföldváron, Magyarországon. 5 évesen már kis klasszikusokat játszott Dunaföldvár helyi rendezvényein.

kedd, 2016. szeptember 13., 20:00
Ben Kepes, Gergő Teleki és Orchestre Kairos
Komolyzenei koncert
Ben Kepes karmester, zeneszerző és zongoraművész Montrealban él. Karmesteri diplomája megszerzése után Ben 2014 májusában egy új zenekart alapított, a Montreal Lyric Orchestrát.

2016. szeptember 2–15.
Magyar filmklasszikusok
Filmvetítések
Magyar filmklasszikusok a Cinémathèque québécoise-ban

2016. augusztus 31. – szeptember 17.
Kanadai Magyar Művészek Kollektívája (KMMK)
Kortárs művészeti kiállítás
A Kanadai Magyar Művészek Kollektívája 2002-ben alakult, mint hivatalosan bejegyzett, nem anyagi célokat szolgáló társaság. Székhelye Montreálban van, de tagjai Kanada-szerte élnek, akik közé kilencven magyar származású kanadai művész és számos támogató tartozik.

2016. szeptember 7–16.
Szilasi Gábor
fotókiállítás
Szilasi Gábor 1957-ben, huszonkilenc évesen emigrált Magyarországról, és 1959-ben került Kanadába, Montrealba, ahol azóta is él. Itt rövid idő alatt a kanadai művészvilág egyik vezető személyiségévé vált.

szombat, 2016. szeptember 10., 18:00
Magyar konyha főzőiskola
Főzőiskola az Ateliers & Saveurs-ben
3 fogásos magyar menü elkészítése, borpárosítással (3 pohár bor)

péntek, 2016. szeptember 9., 18:00
Magyar borkóstoló
Borkóstoló az Ateliers & Saveurs-ben
6 magyar bor kóstolása borkorcsolyával, sommelier kalauzolásával

2016. szeptember 6–12.
Magyar gasztronómia hét
Restaurant Budapest Roma
A montreali Budapest Roma étteremben hangulatos hegedűszó mellett igazi hagyományos, hazai ízekre talál.

2016. október 12–21.
Recirquel: Cirkusz az éjszakában
Kortárs cirkusz
A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzatot. Hazánkban a klasszikus cirkusz gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza, és Európa egyik legrégebbi artista iskolája is itt működik 1950 óta.

szombat, 2016. november 5., 19:00
Budapest Montreal Gála
Táncos gálavacsoraSzeretettel meghívjuk a Budapest Montreal táncos gálavacsorára november 5-én este 7 órától az Omni Hotelba (1050 Sherbrooke Street West, Montreal)!


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.