A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Kanada Napja- Canada Day Parade

 

Montreál , 2016.július 07.

 

Kanada Napján arra az 1867-es júliusi reggelre emlékezünk, amikor a Brit Észak-Amerika Határozat életbelépésével, Kanadát négy tartományból álló, egyetlen országgá kiáltották ki.
A Nova Skócia gyarmatainak egyesülésével megszületett büszke állam egy ideig még törvényi és politikai függőségben maradt a Brit Parlamenttel, ám az évtizedek múlásával ez a viszony egyre-inkább elcsökevényesedett, majd teljesen megszűnt az 1982-es Kanadai Alkotmány lefektetésekor.1958 július 1-ére a kanadai kormány már nagyszabású állami rendezvényekkel készült, ettől kezdve vált évenkénti látványossággá a Parlament Hill-en megrendezésre kerülő színes ünnepség is, amelyet tűzijáték és az egész éjszakán át tartó zenés-táncos mulatság követ szerte az egész országban. Az országgá egyesülés centenáriumára való készülődés szintén elhanyagolhatatlan mérföldköve a hamisíthatatlanul kanadai érzelmek öntudatra ébredésének, 1967. július 1-e már a független Kanada igazi születésnapjává érett a parlamentben és a kanadai polgárok szívében is. A hatvanas évek végére egyértelművé vált, hogy a nemzeti lobogó látványától fellobbanó büszkeség elvonatkoztathatatlan az állam mindennapi életének multikulturális tényeitől, Kanada a patriotizmus egy olyan ritka útját választotta, amely a minden mást elemésztő befelé égés helyett, a mindent eggyé ötvöző türelem és felelősség lángjává vált.

A ˝mindenki ünnepe˝

Ettől a nemes elvtől vezérelve, a kezdetben még csak Ottawa-ban megrendezésre került multikulturális koncertek, rövid időn belül Kanada Fesztiválként híresültek el, mely évtizedek óta elválaszthatatlan részét képezi a július 1-ei nemzeti ünnepnek. Kanada Napján a társadalom legkülönbözőbb közösségei és csoportjai egymást ünneplik, együtt. A legnagyobb városoktól kezdve, a legparányibb indián falvakig zene, és barbecue illat tölti meg a levegőt. Az utcán bemutatott zenés műsorokat tengeri és légi parádé kíséri, a Kanadában új hazára találtakat külön állampolgársági ceremóniával köszönti az ország.

A Kanada Napot évente megünneplik Londontól Sydney-ig, a Hong-Kong-i kanadai közösség ma éppen úgy ünnepel, mint a budapesti. A New York állambeli Buffalo július első napjaiban, az ontarioi Fort Erie-vel közösen rendezi meg a Barátság Fesztivált, összekötendő a három nap múlva esedékes amerikai Függetlenségi Napot a Kanada Nappal. Az ünneplésből hazánk is alaposan kiveszi a részét, Kanadában jelenleg több mint 315 ezren vallják magukat magyar származásúnak, a két ország közötti kapcsolat története egészen a 19. század végi bevándorlási hullámokig nyúl vissza. Sokat köszönhetünk észak-amerikai barátunknak ’56 kapcsán is, a forradalom után Kanada több mint 37 ezer magyar menekültet fogadott be, a függetlenségért vívott harcunk 50. évfordulójának alkalmából a kanadai képviselőház egyhangúlag elfogadott határozatban nyilvánította tiszteletét.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.