A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Canada Day

Montreál , 2015.július 4.

PK

Kanada július elsején ünnepelte megalakulásának148. évfordulóját. Már közeleg, s két esztendő múlva itt a százötvenedik szülinap.

Részlet a Kanadai halabaluból:
A földrész legjelentősebb északi, nemzetközi vízi útvonala mentén fekvő Kingston hiába számított már ekkor patinás nagyvárosnak, Victoria királynő 1857-ben mindenki megdöbbenésére– a kőből épült Kingstonnal szemben, mely az akkori világ egyik lejelentősebb vízi útvonala, a Saint Lawrence Seaway mellett feküdt – az Ottawa parti favágó-,és fűrészmalom települést, Ottawa városkát jelölte amerikai birodalmának fővárosává. – Capital of the United Province of Canada. (Kanada Egyesült Tartományainak Fővárosa)
         Tíz évvel később, 1867 július 1-én alakult meg a Dominion of Canada, vagyis: KANADA. Fővárosa továbbra is az immáron a Saint Lawrwnce Saway miatt teljesen jelentéktelenné váló, és mindentől távol eső, az Ottawa folyó martos partján a Rideau folyó és a Rideau Canal köré települt fiatal, alig negyven éves, dimbes-dombos, sáros, poros, városnak is alig nevezhető Ottawa maradt.
Kanada – ka-na-ta jelentése az irokéz (?) nyelvben: ház, házak, falu. Az a hely, az a terület, ahol élünk, így esetleg a szó talán még „Haza”-ként is értelmezhető.
Két év múlva, 2017-ben nagy ünnepségekre lehet számítani Kanada-szerte, bár az idei, ottawai megemlékezés is monumentális volt, s Kanada tartományi fővárosainak ünnepségeit sem lehet elhanyagolhatóaknak mondani, kivéve... - Kivéve Québecet.

Québec "dacban áll" Kanadával, válni, elszakadni akar. Ezért, vagy másért - nem tudni - e napra szervezték Québec Tartományban a "költözőnapot." Akik lakást váltanak, június elsején teszik azt, azt' ki gondol egy hurcolkodás közepette Kanada születésnapjára?
De idén az időjárás is kitolt a montrealiakkal. (Meg a költözködőkkel!) Hol ömlött, hol "felhőszakadt." Megállni csak kilométerekre lehetett a gyülekezőhelytől, kiszállni pedig egyáltalán, mert az ernyőt az eső kiütütte az ember kezéből. - Mit szépítsem, alaposan elkéstünk.

Fölvonulók, szemlélődők kevesen voltak, kivéve az ázsiaikat.
Meleg volt, szerencsére szél nélkül. Pára ült a Montrealon. A Mont Royalnak és a város felhőkarcolóinak - melyek nem is igazán karcolják az eget, csak épp lábujjhegyre állva megpróbálják érinteni - gőzsipka ült a fején.

Szegény Kanada! Québecben nem szeretik. Québec válni akar, csak azt tudnám, hogy miért? Pedig az igazi Kanada maga Québec. Nekem, bevándorlónak kell jobban ismernem a történelmüket, mint nekik maguknak.?

Kanada itt született meg a Szent Lőrinc folyam medencéjében. Innen indultak az elsöprő többségükben francia felfedezők szerte, egész Észak-Amerikát bekalandozni, fölkutatni. Térképeztek, városokat alapítottak.
Kreáltak egy több mint fél kontinensnyi országot, s most ki akarnak lépni a buliból? - Most akarnak kilépni?
Miért? - Mert nem ismerik a saját történelmüket.

 

Isten éltessen Kanada! - Így egészben, ahogyan vagy!

 

 

 

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.