A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Szentszéki szóvivő:
hosszú lesz a Vaticán reformja

Montreál , 2015. február 21.

Erdély Ma Hirlevél

Ferenc pápa szerint az egész egyházat érintő reformfolyamat kiemelt elemének kell lennie a kiskorúak védelme, valamint a természet megóvása.

Hosszúnak jósolta a Vatikán átfogó reformjához szükséges időt Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtökön azt követően, hogy Ferenc pápa két napos tanácskozásba kezdett a bíborosi testület tagjaival a szerkezeti és gazdasági működés átalakításáról.

A szentszéki szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy bizonyos újításokat már a teljes reform elindítása előtt be lehetne vezetni „kísérleti jelleggel". Marcello Semeraro püspök, a vatikáni reformok kidolgozásával megbízott kilenc fős bíborosi tanács (C9) titkára korábban úgy nyilatkozott, hogy a Vatikán működési átalakítása nem kezdődik meg 2016 előtt. Ferenc pápa február 14-én új bíborosokat nevez ki. Ezt megelőzően az egyházfő tanácskozik a bíborosi testületnek a kinevezésre Rómába érkezett tagjaival. Az egyház 228 bíborosából eddig 165 érkezett meg a Vatikánba.

Csütörtökön a pápának és a bíborosoknak a tanács tagjai számoltak be eddigi munkájukról. A tanács jelentést tárt eléjük a tervezett reformokról. Federico Lombardi elmondta, hogy a reformtervek között szerepel a jelenlegi vatikáni kongregációk, pápai tanácsok és más hivatalok összevonása a bürokrácia csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében. Egyelőre két nagy kongregáció létrehozásáról esett szó: az egyik a laikusokat, a családot és az életet érintő kérdésekkel foglalkozna, a másik az igazságosság, a béke és a könyörületesség eddigi tanácsait foglalná magába. Utóbbihoz tartozna az egyház migrációs és karitatív tevékenysége. Összevonnák a vatikáni kulturális és oktatási tárcát is.

Ferenc pápa a bíborosokkal tartott tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Vatikán reformjának az átláthatóság és a testületileg hozott döntések jegyében kell végbemennie. Ferenc pápa az egész egyházat érintő reformfolyamat kiemelt elemének mondta a kiskorúak, valamint a természet védelmét.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.