A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

A Donnál harcoló magyarok  szolgálata nem csak áldozat

 

Montreál , 2016. januar 23.

VarghaTamás
(HM) parlamenti államtitkára

Hetvenhárom év után újra és újra ki kell mondani, hogy a 2. Magyar Hadsereg katonáinak szolgálata, helytállása és kötelességtudata nemcsak áldozat, ha nem példa is - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a doni áttörés évfordulóján rendezett megemlékezésen kedden, Budapesten.

Vargha Tamás kiemelte, a magyar katonák a Donkanyarnál a szörnyű körülmények között, a mínusz 35-40 fokos télben, fagyban is megkísérelték a lehetetlent: feltartóztatni a náluk létszámban, felszereltségben és fegyverzetben sokkal erősebb ellenséges Vörös Hadsereget.
A gyász és a tiszteletadás megilleti a magyar honvédeket és a munkaszolgálatosokat, akik "az onsetlenség, a kitartás, a másokért való önfeláldozás és elszántság nagyszerű emberi példáját" mutatva álltak helyt - közölte. "Az 1943. január 12-i urivi áttörés megpecsételte a 2. magyar hadsereg sorsát" - mondta az államtitkár, hozzátéve: Magyarország történetében "Mohács, Világos, Doberdó vagy Trianon mértékű katasztrófát jelentett" 1943 telén a Don-kanyar.

A második világháborúban a 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A frontra kivonuló 207 ezer emberből álló hadsereg fegyverzete és felszerelése hiányos és korszerűtlen volt.  A szovjet 40. hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben lendült támadásba az urivi hídfőtől kiindulva, és már aznap 8-12 kilométer mélyen beékelődött a magyar védelembe. Január 16-ára a szovjet támadás három részre szakította a magyar hadsereget. A doni veszteségekről nincsenek pontos adatok.

A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, az áldozatok számát egyes források mintegy 93 500-ra, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik.  A sebesültek és a fogságba kerültek pontos száma sem ismeretes.

See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/44849 

Dicsőség a Hősöknek! 
…Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák, 
Álmodjatok ott messze idegenben, magyar testvéreink: fiúk és apák
Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,
S nyugtasson a Donnak halk zúgása, mint a Tisza folyó…"

- dr. Zempléni Miklós, a második magyar hadsereg honvédorvosa.
MTI

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.