A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

10 éves a VeszprémFest

Montreál, június 21. 2013.

Mikita Gábor
Fotó: Dobos Klára

A Grammy-díjasokat is "gyűjtik" Veszprémben...
A királynék városának nevezzük Veszprémet történelmi múltja okán, ám a nyári hónapokban joggal megilleti a hangulatos megyeszékhelyt a ,,zene városa" cím is, hiszen a  VeszprémFest révén évek óta a legigényesebb zenei koncerteket kínálják itt a közönségnek. Talán nem is illene e helyre másféle tartalmú fesztivál, mint ez, mely a nívós programokkal az amúgy sem kevés turistáskodókon túl még a zenekedvelőket is a városba vonzza. A szervezők komolyan veszik a minőséget, s ,,elkapva" a hely hangulatát, unikumokat hoznak: mi más is lehetne élvezetesebb, békésebb, mint a legnagyobbak közé sorolható zenészeket - pl. idén Paco de Lucia gitárjátékát - hallgatni a Szent Mihály székesegyház árnyékában?!

A 10. jubileumi évébe lépő fesztivált mi sem jellemzi jobban, mint hogy a nemzetközi zenei életből ide érkező művészek eddig összesen 107 Grammy-díjjal a hátuk mögött léptek fel Veszprémben - köztük José Cura, Al Dimeola, Chick Corea, Jan Garbarek, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ramon Vargas, The Gypsy Kings, Gilberto Gil, George Benson neve nemcsak a világszínvonalról, de a műfaji sokszínűségről is árulkodik.

,,Missziónk az Ünnepi Játékok kezdete óta változatlan: legyen a VeszpremFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona - mégha csak egy-két napra is - azoknak a világsztároknak, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak, és persze, legyen ez a pár nap évről évre fontosabb bejegyzés a kultúra és zenerajongók naptárában!" - hirdeti fő célkitűzésüket Mészáros Zoltán, a fesztivál ügyvezető igazgatója. E törekvés jegyében idén is rangos a névsor: Diana Krall, Marcus Miller, Paco de Lucia, Nigel Kennedy és Craig David lesznek a sztárvendégek július 16-20 között a VeszprémFesten.

A fesztivál több kísérő rendezvénnyel is gazdagodott az elmúlt években. A Rozé, Rizling és Jazz Napok a Balaton környéke gasztrokulturális élményeivel is megkínálja a jazzrajongókat; a Jezsuita Kolostorban rendezett programsorozat pedig egy különleges szakrális térben várja  a kamarazene kedvelőit: itt  minden évben más-más zenei tematika mentén hirdetik meg a programokat, idén az etno-jazz áll a középpontban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.