A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

A londoni olympia magyar "csodája"

Montreál, augusztus 24

A Wall Street Journal augusztus 14-i számában a következőket olvastuk:

. "Az utóbbi idők politikai zűrzavara és a magyarországi, valamint a külföldi gazdasági viták után Magyarország most világraszóló hírnévre tett szert.  Mindezt jó értelemben, mert a magyar csapat minden várakozáson felüli sikereket ért el a 2012-es londoni olympián és kilencedik helyet foglalta el az érmék rangsorolásában. A magyar sportrajongókat végtelen öröm tölti el, hogy az ország 17 érmet szerzett, 8 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot és mindezt különböző sportágakban. London 2012 előtt a magyar remények nem voltak rózsásak.  Panaszokat lehetett hallani finanszírozásról, kedvezőtlen edzési lehetőségekről, jó eredmények kilátástalanságáról. A Magyar Olympiai Bizottság (MOB) szerint, a pekingi sikertelenség megismétlése elfogadható eredmény lett volna.  Ott csupán három arany érmet szereztünk, ami Magyarország olympiai részvételének történelmében a leggyengébb eredmény volt.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerint: amit itt Londonban láttunk, minden csodát felülmúlt. Nem találok szavakat, megfelelő jelzőket, ha csak azt nem mondanám: fantasztikus, ez nem fedné a valóságot. Magyarország sikere azért is jelentős, ha tekintetbe vesszük , hogy a többi közép-európai ország messze lemaradt.  A csehek 19-ik, a lengyelek 30-ik helyen állnak az éremsorban.

Ausztria, Magyarország nyugati szomszédja, üres kézzel távozott, ami most sportminiszterüket arra késztette, hogy sportolóit "turistáknak" tekintse és drasztikus pénzügyi lépéseket helyezett kilátásba.  Németország is hasonlóan gondolkodik, minthogy 44 éremmel messze lemaradt az elvárt eredményektől.

Borkai dicsérte a magyar delegációt, de azt is megígérte, hogy a MOB mindent elkövet majd, hogy a különböző sportágakat támogassa abban, hogy további sikereket érjenek el 2016-ban Rio de Janeiróban.

_________________________________________________________________

A cikk angol nyelvű eredetije Google-al "Hungarian athletes do "Miracle" at London Games" alatt. Fordította Both Stefánia
A cikkel kapcsolatban, érdemes megemlíteni, hogy Magyarország lakósainak száma l0 millió alatt van(9,982,000 - 2011-ben), területe 93,030 négyzetkm.
A magyar érmeseket, augusztus 20-án ünneplik a Puskás Ferenc stadionban.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.