A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Nem kezdek új életet


Montreál, január 7.
Bodor Miklós


Valamikor, az ötvenes években Rákosi magához hívatta Illyés Gyulát, és Kodály Zoltánt. Azt kívánta, hogy ők, ketten alkossanak új, szocialista himnuszt. Az idősödő zeneszerző zseni annyit mondott: „Minek új? Jó nekünk a régi himnusz.”

Ilyenkor, Újév ünnepén sokan fogadják meg, hogy új életet kezdenek. Én pedig azt fogadom meg, hogy nem teszem.  Énekes szent imáink, a Himnusz, a Szózat, Boldog Asszony anyánk hallatán összeszorul a torkom, megtelik könnyel a szemem, és ha csatlakozom az éneklőkhöz, többnyire megbicsaklik a hangom valamelyik szónál.
Nem kezdek új életet.  Megismételhetetlenül megélhető életünket, mindannyiunk Ura töltötte meg lélekkel. Az élet és a lélek együttese összetartozik. Eddigi életem értékeit, eredményeit, kudarcait is elutasítanám az új élet kívánásával. Már pedig én vállalom a régi és eljövendő tetteimet, gondolataimat, született makacsságommal és a kapott, szabad akaratom révén magam alakította valómat.
Mit is változtatnék meg?

  • Isten iránti szeretetemet?
  • Hazám iránti hűségemet?
  • Nemzetem érdekei mellett való kiállásomat?
  • Családom iránti, saját érdekeimet is megelőző, ha kell: lemondásokkal is járó cselekedeteimet?

Nem! Nem! Soha! – válaszolom a majd’ évszázados szállóigvé vált mondással.
Nem igaz, hogy az új évvel új életet kell kezdeni! Az új feladatokat a régi, egymásra torlódó gondok, lehetőségek, vagy (a majdnem…) lehetetlenségek szülték. Megoldásukat, a régi módszerek mellett újakkal, de a meglévő élettel kell végezni.
Kezdjek, kezdjünk új életet?
Nem!  Több elszántsággal, rendíthetetlen akarással, mélyebb tudással kell élni!
Fülembe cseng a tudós, a magyar zenei élet iránt elkötelezett zenetudós, bátor válasza, mert a holdvilág fejű diktátornak ellentmondani csak nagyon nagy bátorsággal lehetett: „Minek új? Jó nekünk a régi…”
Legyen jó nekünk is!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.