A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Beszélgetés a magyarországi Kanadai Kereskedelmi Kamara kommunikációs igazgatójával


Montreál, febuár16.


Milyen minőségben jött Kanadába?

Tartózkodásom félhivatalosnak tekinthető, mert férjem családját látogattuk meg Torontoban és utána Ottawán keresztül látogattunk Montrealba.

Kikkel és miért találkozott Kanadában?

Ottawában a Nádasdy Alapítvány egyik munkatársával egyeztettem  tevékenységeikről. Elsősorban az érdekelt, hogy milyen aktivitásaik vannak, és hogyan tudna ebbe bekapcsolódni a magyarországi kereskedelmi kamara.
Montrealban találkoztam Tony Kezzel és Göllner Andrással, akiktől a helyi kamara munkájáról és az itteni kezdeményezésekről váltottunk néhány szót, illetve arról, hogy hogyan lehetne a két kamara kapcsolatát dinamizálni, és a két kamara közötti együttműködést még hatékonyabbá tenni.
Velki Magdolnával levelet váltottam, de ő sajnos már nem dolgozik a kamaránál, emiatt nem találkoztunk.
Szerettem volna még felvenni a kapcsolatot a helyi rádióval, de ők elérhetetlenek voltak.

Hány tagja van Magyarországon a Kanadai Kereskedelmi Kamarának?

Magyarországon a Kanadai Kereskedelmi kamarának 60 tagja van jelenleg, de célunk, hogy ezt a számot folyamatosan növeljük! Két éve új elnöke van a kamarának, Nick Sarvari személyében, aki újfajta gondolkodást képvisel, aminek lényege az, hogy ne vesszünk el az árnyékban, a kamarák sokaságában, hanem tegyük magunkat és tevékenységeinket láthatóvá annak érdekében, hogy minél több vállalat érezze úgy, hogy érdemes csatlakozni a kamarához.

Kik a fő támogatók?

Támogatóink között vannak: a Citi Bank, KPMG, Trigránit, Invitel, Szecskay Ügyvédi Iroda, Central European University, akik felismerték azt, hogy rendezvényeinken keresztül partnerkapcsolataikat tovább bővíthetik.

Mi az új szemléletváltás lényege a kamaránál?

Non profit szervezetként profitorientált gondolkodásmódot alkalmazunk 2011-ben. Ennek lényege az, hogy éves együttműködés keretén belül gondolkodunk, ami magába foglal több eseményt és aktivitást. (konferenciák, társasági események, workshop-ok, kanadai ünnepek stb) Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tagjaink valódi profitra tegyenek szert a kamarai tagságokból.
Tagjainknak alkalmuk nyílik konferenciáinkon bemutatni vállalatukat nemcsak prezentáció formájában, de akár standdal jelen lenni ezeken a helyszíneken. A kamarai tagok rendezvényeinken folyamatosan építhetik üzleti kapcsolataikat, ezzel elősegítve az általuk képviselt vállalat üzleti lehetőségeinek bővítését.

Milyen sikerek könyvelhetők el?

2010-ben Magyarországon a Kanadai Kereskedelmi Kamara felismerte azt, hogy munkáját, tevékenységeit láthatóvá kell tennie, publikálni kell ahhoz, hogy a vállalatok megismerjék a kamara működését. Ennek érdekében a kamara az Avenir Communications International PR ügynökség ügyvezetőjét – személyemet – kérte fel a kommunikációs igazgatói feladatok ellátására. Az év második felében több sajtóközleményt is kiküldtünk a magyar sajtónak. Híreink megfelelő köntösbe csomagolásának köszönhetően, számos médium beszámolt a Kanadai Kereskedelmi Kamara sikereiről és tevékenységeiről, illetve több mint 50 híradás volt a kanadai befektetési lehetőségekkel kapcsolatban. A kamara fontos szerepet játszik Magyarország és Kanada kereskedelmi kapcsolatainak bővítésében. Nemrég a Magyar Televízió is jelentős figyelmet fordított tevékenységünkre és több ízben mutatta be a kamarát

Mi az amire büszkék lehetünk az utóbbi két évben?

Az elmúlt két évben az igazgatósági csoport lecserélődött. Az új elnök, Nicholas Sarvari kinevezésével új lendületet kapott a kamara, melynek eredményeképpen éves szinten 30-35 eseményt szerveztünk. Külön kiemelném a minden év novemberében megrendezésre kerülő Homár vacsorát, mely 2010-ben több mint 500 főt látott vendégül és ahol jelen voltak a hazai és külföldi üzleti élet döntéshozói is.

Hogyan segíti a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatot a kamara?

Szoros együttműködésben dolgozunk a Kanadai Magyar Nagykövetséggel, és velük közösen aktívan ápoljuk a kapcsolatot azokkal a cégekkel, amelyek Kanadában és Magyarországon is jelen vannak.
Emellett természetesen szerepet játszik a kamara abban, hogy segíti azokat a cégeket melyek Magyarországról szeretnének terjeszkedni Kanada felé és támogatja a Kanadából Magyarországra terjeszkedni kívánó cégeket.

Mit lehet tudni a 2011-es tervekről?

A Kanadai Kereskedelmi Kamara kiemelt céljai között szerepel idén a kormányzati kapcsolatok erősítése. Kamaránk ennek érdekében felvette a kapcsolatot a Magyarországon működő kamarákkal, és közös érdekegyeztetést indított el. Tárgyalásokat havonta egy alkalommal rendezünk majd és mindig egy témára (pl. adóváltozások stb.) fókuszálunk. A cél az, hogy az ott kialakult álláspontot egy állandó képviselő a Parlamentben előterjessze, és a kamarák által képviselve legyenek a Magyarországon működő külföldi vállalatok is a Parlamenten belül.

Vannak-e Magyarországon megfelelő anyagaik a szakemberek és az érdeklődők számára Kanadáról?

Természetesen vannak. De nekünk, mint kereskedelmi kamarának elsősorban az a lényeg, hogy az itteni működésről legyenek információink és itt helyben legyenek működő kapcsolataink, amelyekkel, hozzá tudunk járulni a két ország kölcsönös gazdasági kapcsolatainak építéséhez.

Mennyi időt töltött Montealban, hogy ennyi minden „belefért”?

Sajnos csak öt napot, és abból az utazás miatt kettő nem is teljes. Most rohanok pakolni, mert egy –egy bőröndünk van, de úgy látszik, hogy azt kinőttük itt létünk alatt.

A montreali Magyar Kronika köszöni a beszélgetést.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.