A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

100 évvel ezelőtt született Kalkuttai Teréz anya
- megemlékezések világszerte

Montreál, szeptember 5.

Magyar Kurír

Egész Indiában és világszerte számos keresztény ünnepli Boldog Teréz anya születésének századik évfordulóját. Teréz Anya 1910. augusztus 26-án született a ma Macedóniához tartozó Szkopjéban, és 1997. szeptember 5-én halt meg Kalkuttában.

Augusztus 26-án, Teréz anya születésének napján megemlékező imádságot tartanak Kalkuttában, a rendalapítónő tevékenységének legfontosabb városában. Telesphore Toppo bíboros ünnepi szentmisét mutat be a Szeretet Misszionáriusai rend kalkuttai anyaházában; jelen lesz Prema nővér is, a Teréz Anya által alapított kongregáció rendfőnöke. Amint arról korábbi hírünkben is olvashattak, a 100. évforduló alkalmából tervezett ünnepséget a kalkuttai egyházmegye és a Szeretet Misszionáriusai közösség szervezi a katolikus szervezetekkel együtt. A megemlékezésen részt vesz Lucas Sirkar kalkuttai érsek, a térségben működő egyéb szerzetesrendek tagjai, így jezsuiták, szaléziak, egyházmegyés papok.

Ugyanezen a napon mutatják be a Boldog életéről szóló filmet is az Indiában most kezdődő nemzetközi filmfesztiválon, melyen a szegények édesanyjának életéről szóló műveket mutatnak be. Az indiai kormány ezt a napot az árvák nemzeti napjának nyilvánította. Újdelhiben szobrot állítanak és konferenciát szerveznek Teréz anya emlékére. A kormány külön pénzérmét bocsát ki az ünnepi alkalomból; az indiai vasút Teréz anyáról elnevezett szerelvényt helyez üzembe.

A római Szent Péter téren Angelo Comastri bíboros, a bazilika főpapja szentmisét mutat be a rendalapítónő tiszteletére. Az esti órákban fotókiállítást nyitnak meg a római Palazzo della Cancelleriában a béke Nobel-díjas Teréz anya életéről, melyet a nagyközönség október 7-ig tekinthet meg. Teréz anya leányai, a szeretet misszionáriusai Rómában imakilencedet kezdenek a rendalapító szeptember 5-i liturgikus emléknapjának előkészítésére. Szeptember 5-én, Teréz anya halálának évfordulóján a kalkuttai Szalézi Szent Ferenc kollégium udvarában szentmisével zárul a Szeretet Misszionáriusai közösség alapítója emlékére megrendezett ünnepség- és programsorozat Indiában.

Az albán származású Agnes Gonxha Bojaxhiu-t a szegények édesanyja néven ismerte meg a a világ. 1949-ben alapította a Szeretet Misszionáriusa szerzetesrendet. Tevékenysége és az általa alapított és működtetett árvaházak és hajléktalankórházak az egész világon ismertté tették nevét. Életművéért számtalan elismerésben részesítették, többek között 1979-ben Nobel-békedíjat kapott.

Teréz anya 1997-ben, 87 éves korában halt meg Kalkuttában. hat évvel később, 2003-ban avatta boldoggá II. János Pál pápa. Szenttéavatási eljárása folyamatban van.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.