A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Kanadai Magyar  Művészek kiállítása Montrealban

Montreál, március 14.
Bencsics Klára


Ez év március 13-án,  a montreali magyar művészek megnyitották kiállításukat a  Maison de la Culture Notre-Dame- de- Grace helységeiben.

A kiállitás anyaga  már átkelt és visszajött az Atlantik oceánon, hiszen  2009-ben , nyáron Magyarországon is kiállitották,  Szentendrén a Művészet Malom termeiben, majd ősszel, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban..
A kiállitás nevét  találónak tartom: Re: InSitu.....ez az angol kifejezés egydülállóan fejezi ki a kiállitás lényegét.
Többségben  magyar születésű művészek, kanadai életükben készült alkotásait láthatja a látogató, hiszen  műveiket új hazájukban  teremtették meg.
A megnyitáson sok elismerő beszédet hallhattunk,   quebeci, montreali és kultúrális élenjárókról..  Montreal város kultúrális megbizottja, Gilles Bergeron dicsérettel szólt a magyar művészek  kiállitásáról,   művészeink kitüntetéséről és igérte, hogy a készülő új múzeumban  állandó kiállitási helyet biztosít számukra.
Király Tamás, a kanadai-magyar követség első titkára, dicsérettel emlékezett meg  Szilasi Gábor fényképész művészről, aki most nyerte meg a kanadai  Governor General díjat, egyben Kántor István filmdirektorról, aki szintén e díj tulajdonosa.
Rámutatott arra a fontos tényre, hogy a  magyar származású kanadai művészek kiállitása híd a két ország között és  a magyar követség  szívesen vett részt ennek  megsegítésében.

Blanar Andrea, a Re:Insitu koordinátora és  Ciamarra Julia, a jelenlegi kiállitás koordinátora megköszönték a szónokok igéretét és  méltatását,  Andrea külön köszönetet mondott Juliának,   Klugerman Judith kurátornak  és a többi közreműködőnek,   segítségükért.
A felemelő beszédek után a látógatók útnak indultak felfedezni és megtekinteni a több mint 40  művész alkotásait.
A földszinti teremben, ahol a kiállitás megnyitása volt, megtekintettük  ismertebb és kevésbé ismert művészeink műveit, többek között, Szilasi Gábor  portré sorozatát, Hermann Géza érdekes kombinációját, és a többi érdekes, újszerű  alkotásokat.
Véletlen folytán, tudtam meg, hogy az emeleten  és a pincében folytatódik a kiállitás
Talán, ez az egy negatív kritika lenne részemről: NEM volt megfelelően feltüntetve, hogy más termekben is láthatók a művek.
Sok ismerős művész alkotásával talákoztam  sétám alatt és bevallom többségben  tetszettek  a kiállitott képek és más formájú alkotások.
Nagyon tetszettek: Ciamarra Julia és Blanar Andrea képei : Balaton és New Brunswick-i emlékek, láttam Pusztai Péter Avant-garde művét, aki már a Mozaik antológiában is  illusztrált.
Láttam és élveztem: Sipos Péter, de Gosztonyi Andrea, Fekete Sophie, Ferenczy-Reichmann Éva műveit.  Élvezettel néztem Biró Anna remek textil tervezetét és  nagyon tetszett Alex Brzezincki  fotó kompoziciója, melyet kicsit távolabbról kell szemlélni a nagyobb hatás  kedvéért.
Sajnos, Kántor István filmjét nem láthattam, mert azt este vetítették.  Igazán sajnálom, mert nagyon jó véleményt hallottam róla.
Azt hiszem  mindenki számára emlékezetes élményt nyújt ez a kiállitás, hiszen többnyire  honfitársaink művészi eredményeit ismerhettük meg .
További síkert kivánunk   az elkötelezett rendezőknek: Blanar Andreának és Ciamarra Juliának, akik fáradhatatlanul dolgoznak a magyar származású kanadai  művészek kiállitásain. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.