A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Olimpiai sportolóink magyarok közt, Vancouverben

Montreál,február 28.
Szigeti Miklós
Vancouver

fotok, Lelkes Ilona

Zsúfolásig megtelelt a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület székháza. Többek egybehangzó véleménye szerint ennyien még nem voltunk együtt. Pedig nem volt újsághirdetés, semmilyen médium nem harsogta szét a hírt, hogy a Magyar Olimpiai csapat tiszteletére március 21-én, vasárnap 1 órától nyilvános állófogadást rendez a Magyar Ház és a Kálvin Magyar Oktatási Szövetség. Telefonon, e-mailen keresztül két nap alatt, semmihez sem hasonlítható, villámgyors módon terjedt el a hír Vancouver magyarsága körében – és az érkező Magyar Olimpiai Küldöttséget mintegy 350 fős tömeg, és vastaps fogadta! Tisztelettudóan szétnyílt az éljenző sokaság a bevonuló sportolók és sportszakemberek előtt, akiket a színpadon Vass Zoltán tiszteletbeli konzul köszöntött meleg, közvetlen szavakkal. Majd Kerti Éva, a Magyar Ház alelnöke beszélt arról, hogy milyen nagyon jól esik nekünk és sokat jelent számunkra, hogy van alkalmunk találkozni azokkal, akik hazánkat képviselik az Olimpián. Számunkra ők mind tiszteletbeli aranyérmes bajnokok, hiszen nagyon sok lemondás, munka, kitartás van amögött, hogy ide eljöhettek és a vancouveri téli olimpián Magyarországot képviselik.

Ezután zászlófelvonással kísérve felcsendült a magyar Himnusz. Megrendítő pillanat volt ez mindannyiunk számára. Könnycseppek gördültek végig a sportolók és a jelenlévők arcán egyaránt. Egyek vagyunk, összetartozunk!

Nem volt idő a rendezvény részleteinek kidolgozására, de minden szép rendben, egyfajta meghatódott, méltó spontaneitással zajlott le. Bemutatkoztak a csapat tagjai. Külön köszöntöttük Huszár Erika Európa Bajnok gyorskorcsolyázónkat, aki előtte való nap, szombaton hatodik helyezést ért el 1500 méteren. Azután a szintén Európa Bajnok női gyorskorcsolya váltó tagjait ismerhettük meg, Erika mrellett Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és Lajtos Szandra. Két rövidpályás férfi gyorskorcsolyázó versenyzőnk mutatkozott be: Darázs Péter, Knoch Viktor. Köszöntöttük Sebestyén Júlia egyéni Európa Bajnok műkorcsolyázónkat, aki már negyedik olimpiai versenyén képviseli a magyar színeket. Az első olimpiás Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim jégtáncos páros nem lehettek jelen – a délutáni versenyre készültek, amelyen a kiemelkedő 13. helyezést érték el. Külön bemutatkoztak a spotvezetők, edzők, szakemberek.

Egymás kezébe adtuk a mikrofont, hogy magyar szervezeteink nevében röviden köszöntsük büszkeségeinket. Németh Zoltán, a Kálvin Magyar Oktatási Szövetség alelnöke kérésére magyar iskolás gyermekeink adtak át jelképes ajándékot a csapat minden tagjának. A köszöntések után a sportolók lejöttek a színpadról. A helyi magyarság kitett magáért: a megterített asztal roskadozott a házi készítésű süteményektől, magyaros, finom falatoktól. Fényképezőgépek sokasága megállás nélkül gyártotta a felvételeket: az ünnepi, nemzeti háromszínű torta felszelése, csoportképek, ismerkedés, a szeretet és megbecsülés számtalan jele..



Aztán – mint valami vezényszóra, fegyelmezetten – pontban három órakor az egész csapat gyors ütemben elhagyta a termet... érthető, dolguk volt. A versenyek nagyrésze még előttü(n)k áll. Miközben újabb vastaps közben távoztak, mindenki szíve együtt vert: HAJRÁ MAGYAROK!
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.