A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

A bécsi ferencesek magyar boldogot ünnepelnek

Montreál, február 04.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Boldog Batthány-Strattmann László születésének 140. évfordulója alkalmából január 22-én, a szegények orvosának liturgikus ünnepén tartják a Pelikán című oratórium ősbemutatóját a bécsi ferences templomban. A 2003-ban készült darab, melynek címe a Batthyány család címerállatára utal, a szemorvos életét mutatja be.
Batthyány-Strattmann László 1870-ben a Moson megyei Dunakilitin született. 1900-ban avatták orvossá. Köpcsényi és körmendi kastélyában kórházakat rendezett be szegény betegek számára, melyeket kora legmodernebb gyógyászati eszközeivel szerelt föl. Sebészként főleg szemműtéteket végzett, a szegényeket ingyen kezelte, látta el orvossággal, a rászorulókat ruhával és pénzzel is támogatta. Évenként általában ötezer beteget látott el a körmendi kórházban, életében mintegy harmincezer szemműtétet végzett. Saját költségén segítőtársakat, orvosokat, ápolónőket fogadott föl.
Legfőbb segítsége felesége, Coreth Mária Terézia volt. 1916-ban mindketten beléptek a ferences világi rendbe. Operáció előtt mindig imádkozott, s figyelmet fordított betegei lelki gondozására is. Távozásukkor egy-egy vallásos kiadványt vagy szentképre nyomtatott imádságot adott kezükbe.
A szegények orvosa 1931. január 22-én halt meg Bécsben. Holttestét Németújváron (ma Güssing) a családi sírboltban helyezték örök nyugalomra. Testamentumában ezt olvashatjuk: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá". Boldoggáavatási eljárását 1944-ben a bécsi érsek és a szombathelyi püspökegyidejüleg indították el, a boldoggáavatásra 2003. március 23-án került sor Rómában.
A Pelikán című oratóriumot, Heinz Koller és Franz Stangl művét, a güssingi Cantus Felix énekegyüttes mutatja be január 22-én a 16.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét követően a ferencesek bécsi templomában (Franziskanerplatz 4. – a Stephansdomtól 2 percre).

 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.