A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Két fővárosunk van mától: Budapest és Pécs

Montreál, január 1O.

EKF - Európa Kulturális Fővárosa
168ora online

Hatalmas érdeklődés kísérte a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat megnyitóját a baranyai megyeszékhelyen vasárnap, január 10-en. Annak ellenére, hogy az ünnepséget a Magyar Televízió élőben közvetítette, becslések szerint tízezer ember gyűlt össze a helyszínen, a Széchenyi téren, valamint a környező utcákban, hogy a személyesen legyenek tanúi a történelmi eseménynek. A szervezők óriási kivetítőket állítottak fel, hogy a produkciókat mindenki láthassa, az éhezők és szomjazók ellátásáról az utcákra települt vendéglősök gondoskodtak.

Essennel és Isztambullal közösen

Pécs idén Essennel és Isztambullal közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A pécsi rendezvénysorozat mintegy 350 programot kínál a városban és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Az EKF menedzsment központ egész évben mintegy egymillió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi, ők főként a partnervárosokból, osztrák, német és horvát területekről érkeznek.

Az EKF menedzsment központ egész évben mintegy egymillió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi, ők főként a partnervárosokból, osztrák, német és horvát területekről érkeznek majd - írta az MTI.

Az érdeklődőknek 350 kulturális programot kínálnak Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.

Két fővárosunk van: Budapest és Pécs

Ünnepi Szentmisével kezdődött az EKF-megnyitó programja. Délelőtt 11-től a Szent Korona másolatának jelenlétében Mayer Mihály celebrálta a misét a székesegyházban.

Negyed nyolckor nyílt meg hivatalosan a a kulturális évad, amelyet látványos ünnepi műsort követően Hiller István és Páva Zsolt nyitott meg. Ezt követően fény- és tűzijátékkal zárult a megnyitó - írta a Baranya megyei hírportál, a teol.hu.

A honlap tudósítója szerint a vártnál is sokkal többen voltak jelen a Széchenyi téren és környéken. Becslések szerint akár húszezren is lehettek a belváros szívében, nemcsak a téren, de a környező utcákban is rengetegen voltak. Páva Zsolt ünnepi köszöntője után Bajnai Gordon Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg a kulturális évadot, szórványos füttyszó kíséretében.

Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ebben az évben két fővárosa van, Budapest és Pécs.

A beszédeket követően megkezdődött a látványos megnyitó, mely Pécs fontosabb korszakait követi végig a római kortól napjainkig.

Semmi sem készült el időre

Az Index hozzáfűzte: nem sikerült botránymentesre az Európa Kulturális Fővárosa program vasárnap délutáni megnyitója Pécsen. A nyitóünnepségen a tömeg egy része kifütyülte a felszólaló Bajnai Gordon miniszterelnököt. A tiltakozókat Páva Zsolt, a város polgármestere hallgattatta el.

A megnyitón a polgármester azt állította, hogy városa erős, és felkészülten várja a programsorozat indulását. A valóságban egyetlen nagyberuházás sem készült el, Pécs legfeljebb megújult köztereivel tudja fogadni egyelőre a látogatókat.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.