A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

Lakatos Roby újra Kanadában

Montreál, augusztus 8.
Annette Pankrac-Liebman így írt a lanaudiere-i fesztiválról

Lakatos Roby
"Mindannyiunk örömére, a világ legnagyobb cigány hegedűse, Lakatos Roby, újból visszatért öttagú zenekarával, a LE FESTIVAL DE LANAUDIERE, a lanaudiere-i fesztiválra.

Legutóbbi ittlétére emlékezve, a közönség olyan fogadtatásban részesítette, amiben csak a királyi család tagja, vagy rock sztárok részesülnek.

A klasszikus muzsikát a magyar cigányzenével kombinálva, az előadás felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek. Többek közt felcsendült a Csak egy kislány van a világon, Pacsirta, Két Gitár, Csárdás, Ochi Chyornye és az. 5. Magyar Tánc dallama."

Lakatos Roby, az "ördög hegedűseként" is ismert világhírű hegedűprímás idén megint megörvendeztette kanadai közönségét. Lakatos kiváló zenészekkel vette körül magát, úgymint másodhegedűs Boni László, gitár, Balogh László, a zongoránál Jánoska Franticek, Fehér Róbert bass és Lisztes Jenő cimbalom.
"ördög hegedűs"

Lakatos Roby az ugyancsak világhírű hegedűs, Bihari János leszármazottja.

Az 1965-ben Magyarországon született Roby Lakatos hegedűst világszerte csak az ördög hegedűseként, és a cigány hegedűsök királyaként emlegetik. Hangszerének virtuóz előadója a klasszikus és cigány zenében, és a jazz területén is.

Kétévesen kezdte a zenetanulást, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy híres cigány muzsikusdinasztiába született, és még a valaha élt legsikeresebb prímásnak, Bihari Jánosnak is egyenes ági leszármazottja. Roby - akinek Németországban élő dzsessz-szaxofonos bátyja, Tony Lakatos ugyancsak nemzetközi hírű muzsikus - Járóka Sándornál tökéletesítette tudását. Tizennyolc éves korában alapította első zenekarát, amellyel Belgiumban jutott szerződéshez. Az a brüsszeli étterem, ahol muzsikált, hamarosan a belga főváros egyik kulturális nevezetessége lett: Roby virtuóz játékát politikusok, üzletemberek mellett a zene olyan nagyságai is szívesen hallgatták, mint Yehudi Menuhin vagy Claudio Abbado.

... kiváló zenészekkel vette körül magát...
A kilencvenes évek közepén Roby Lakatost szerződtette a Deutsche Grammophon, amely a klasszikus zenei hanglemezkiadást sújtó recessziót olyan crossover kiadványokkal igyekezett ellensúlyozni, mint Roby rendhagyó cigányzenéje. A kiadó támogatása révén világszerte ismertté lett Lakatos neve. Különböző fesztiválokon (ludwigsburgi és helsinki), a New York-i Central Parkban, a Carnegie Hallban is felléptek. Néhány évvel ezelőtt, a Thália Színházban adott emlékezetes koncertet, de ettől eltekintve ritka vendég Budapesten. Saját zenekarában Cséki Kálmán zongorázik, Bóni László hegedül, Bangó Ernő cimbalmozik, Németh Oszkár nagybőgőzik és Rontó Attila gitározik - valamennyien gyerekkori barátai, akikkel hosszú évek óta együtt zenél. A Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig folytatja azt a szériát, amelyben - a klasszikus zene határait átlépve - eddig többek között Snétberger Ferenccel és a Budapest Klezmer Banddel adtak koncerteket.

Amikor Lakatos összekapcsolja az u.n. klasszikus zenét a magyar cigányzene  életerjének varázsával, ez nem lekicsinylése a magasabb kultúra hagyományainak, hanem  inkább azokat a hagyományokat tükrözi vissza, amelyek a cigányság kulturális örökségében vannak jelen.  Így tud új, friss örömet adni hallgatóknak és zenebarátoknak egyaránt. 

Két fellépése volt az elmúlt hetekben itt Kanadában, az egyik színhelye, mint előző évben, a nyári LE FESTIVAL DE LANAUDIERE, a második alkalommal, az idén, Ottawában a Dominion-Chalmers United Church termében örvendeztette meg közönségét. Ottawában először szerepelt.
Mindkét előadásról kaptunk beszámolót és képeket, így ezek alapján ajánljuk olvasóinknak, hogy a jövőben vegyenek részt ilyen előadásokon.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.