A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

 

 

A Kanadai Magyar Művészek Egyletének első kiállítása Magyarországon

Megnyitó 2009. június 4-én, Szentendrén a Malom Múzeumban

Montreál, július 24.
kivonat Blanar Andrea beszámolójából a megnyitóról.

HE Pierre Guimond, Rode Eszter, Dietz Ferenc
"A kiállítás megnyitója, nagyszerűen sikerült.
Százak tömörültek a múzeum oszlopai köré, a hangulat várakozással és izgalommal tele.

A montreali művészek közül négyen voltak személyesen jelen, Torma Anna, mint a csoport vezetője, Zsakó Bálint és Rogan Miklós, Anna legnagyobb segítségei, Wormser Tamás, aki a Film fesztivál kurátora volt, azonkívül Hermann Géza, Kántor István, Keczan Ebos Mary, Szabó Butler Sheila, Fekete-Fehér Sophie, és Pekári Jeanette.

A megnyitó résztvevői között számos magyarországi rokon volt jelen, büszkélkedve kanadai rokonságukkal. A vendégek között örömmel láttuk Roy Marikát is Montrealból.

 

 

 

Pap László megníitja a kiállítást

Sok érdekes megjegyzést hallottunk a megjelentek özött, sokan örültek a magyar származású kanadai művészek érdeklődésének, ragaszkodásukat magyar gyökereikhez, sokan reményüket fejezték ki, hogy ellátogathatnak majd ide Kanadába, folytatva a felvett kapcsolatot, sőt volt olyan magyar művész is, aki szívesen csatlakoznék a kanadai művészcsoporthoz.

Nagy örömünkre, Pap László mondta a megnyitó szavakat mondta, és ő fogta össze a programot - ami mondhatjuk, nagyon formális volt. Pap László, régi jó barátja a magyar csoportnak, még abból az időből, amikor Montrealban volt, mint magyar főkonzul.

a megjelent kanadai magyar művészek

Elsőnek, HE Pierre Guimond kanadai nagykövet szólt, kifejezve örömét és büszkeségét, amit a magyarok jelenléte Kanadában jelent. Ezzel a meleghangú beszéddel, alapozta meg a megnyitó kellemes, hangulatát.

Őt  Rode Eszter követte, reprezentálva Csak Ferenc művelődési államtitkárt. Hasonlóan meleghangú barátságos beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt helyen foglalkozik kanadai kapcsolataiban a művészettel, és a hagyományok fenntartásával.

a kiállítás nyugati szárnya

Ezután Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere üdvözölte a kiállítást, majd, Blanar Andrea elmondta, hogy mit jelentett eljutni ehhez a pillanathoz, amikor a magyar kanadai művészek kiállítását megnyithatták, amire mindannyian nagyon büszkék és nagyon sokat jelentett magyar gyökereik megőrzésében. Megköszönte a segítségét mindenkinek, aki ennek a kiállításnak létrehozásához hozzájárult, a művészeknek pedig azt, hogy a kiállítás kivitelezésén fáradoztak."

 

a kiállítás keleti szárnya

A kiállítás augusztus 23-ig tart nyitva és Keszthelyen nyílik újra szeptember 4-én a keszthelyi Helikon Kastély Múzeumban,
Nyitvatartás november 15-ig.
Ezután visszatér Montrealban és a kiállítás újra megnyílik 2010 márciusban az NDG Maison de la Culture -ban.

A kanadai magyar nagykövetség bejelentése:

 

 

Hermann Géza -Szilasi Gábor képei előtt
Kanadai-magyar művészek Szentendrén péntektől látogatható az utóbbi évek legnagyobb szabású, kortárs Kanadai-magyar képzőművészeti tárlata, a Re:InSitu. A kiállításon Negyven ismert kanadai magyar Képzőművész mutatja be alkotásait. A tárlat a szentendrei Művészet Malomban (Bogdányi utca 32.) augusztus 23-ig látogatható. A Tárlathoz kapcsolódik a kanadai-magyar Rendezők Filmfesztiválja is, mely rendkívüli válogatás harminc Kanadai-magyar filmes munkájából. A filmeket július 3és 12 között mutatják be a szentendrei P'Art Moziban. A Rendezvény főszervezője a Kanadai-magyar Művészközösség (CHAC), támogatója pedig a Kanadai Nagykövetség és az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A kiállítást tegnap Pierre Guimond, Kanada nagykövete nyitotta meg. http://www.kanada.hu
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.