A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Halasi Csipke Montrealban


Montreal, április 26.

A Magyar Külügyminisztérium által 2001 ősze óta eddig az európai és ázsiai nagykövetségek szervezésében utaztatott, a csipke több mint 100 éves történetét bemutató, 22 csipkéből álló kollekció Montrealban, a Place des Arts-ban került bemutatásra.

A megnyitó 2009. április 5-én délután volt, melyen a CTV Montreal kamerája is megjelent. A québeci tartományi kormány képviseletében Svetlana Litvina, a bevándorlási és kulturális közösségek minisztériumának munkatársa volt jelen.

Az ünnepélyes megnyitáson a nyitóbeszédet montreâli tiszteletbeli magyar konzul Szentmihályi Gyula felvezető szavai után a kanadai magyar nagykövet, dr.Vastagh Pál mondta.
"Nagy örömömre szolgál, hogy megnyithatom ezt a világhírű és egyedi, a Halasi Csipkéket bemutató kiállítást itt Montrealban, és egyidőben a helyi magyar közösség történetét bemutató részletes tablókat. Így a látogatók megismerhetik a közel százéves múltra visszatekintő montreali magyar közösség életének fontosabb állomásait. A kultúra, a tudomány területén elért kiemelkedő eredményeiket, valamint a ma is Montreal-ban élő és tevékenykedő magyar származású művészek történetét.

A magyar Külügyminisztérium a Halasi Csipkeház vezetőségével állította össze ezt a nagyon értékes és látványos kiállítást, a Csipkeház 100 éves fennállásának évfordulójára.
A kiállítás azóta is világkörüli úton van. Montrealból elvisszük még Torontóba, Ottawába, és az almonti Textil Múzeumba, majd az Államokba. Őszintén reméljük, az összeállítás, ami a magyar kultúránk fontos kincse és több díjat nyert a világ különböző kiállításain, megnyeri a montreali magyar és nem magyar látogatók tetszését is."

A kiállítás nyolc napig tartott nyitva, április 12-ig lehetett megtekinteni. Az önkéntesek, akik a kiállítás ideje alatt őrizték a csipkéket, illetve tájékoztattak az érdeklődőket, számolták is a látogatókat. Naponta 250-300 fő tekintette meg a kiállítást.


A halasi csipke, mely eddig az európai és ázsiai közönséget kápráztatta el, majd 2008 szeptembere óta a kanadai nagyvárosokban volt látható, most Torontóba indul, s 2009. júniustól a New-York-i kulturális évad részeként amerikai nagyvárosokban ,,turnézik" majd.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.