A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Kanadai Magyar Művészek Közössége Hirdeti

Magyar Krónika
Montreal, október 1O.

Mailáth Mária

A Kanadai Magyar Művészek Egyesülete az 56-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójára kiállítást állított össze 2007-ben. Az évforduló megünneplésére, Sólyom László Köztársasági elnök Kanadába érkezett és ünnepi beszédében köszönetet mondott Kanadának a 35,000 magyar emigráns befogadásáért. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a sok értékes  magyar elvesztéséért, beleértve számos tehetséges művészt is.

A Magyar Nagykövetséggel - Dr. Vastagh Pál nagykövet és felesége Erzsébet segítségével - közös programot állítottak össze, aminek keretében a CHAC tagjai  a magyar Képzőművészeti Múzeum által "utazó kiállításra" kaptak meghívást 2009 májusi megnyitással.
Ennek a programnak fő célja, hogy a Kanadában élő magyar származású művészek bemutathassák munkájukat az Óhazában, ugyanakkor  hovatartozásukat is biztos alapokra helyezhessék, gazdagítva mindkét ország  multikulturális életét.

A kiállítás programja,
2009 május  26 -tól július 12,  Szentendre, Művészet Malom,  augusztus a sümegi Püspöki Palota - the Canadian- Hungarian Fine Arts Gallery,
augusztust és szeptember  Helikon Kastély Múzeum, Keszthely,
október és november  Reok,  Szeged

Ezután a kiállítás Kanadában folytatja útját,  Montreál, Hamilton, Burlington, és Sackville, N.B., galériáiban.

A kiállításon résztvevő művészek munkáit most válogatják, a résztvevők listája még nem végleges.
A kiállítás előzetes tudatosítása érdekében a MTV munkatársai szeptember 29 én Montrealba érkeztek  és interjúkat, valamint filmfelvételeket készítettek a CHAC tagjaival.
A kiállítás további híreiről  rovatunkban olvashatnak majd.

Kívánunk sok sikert és nagy kitartást értékes munkájukhoz.

Szeptember 29-én a Magyar televízió. MTV munkatársai Montrealba érkeztek. A CHAC elnöke, Blanar Andrea fogadta őket és rendezett fogadást tiszteletükre.
Sipos Szilvia riporter és Nagyistok Tibor szerkesztő-operatőr, röviden vázolták útjuk célját és további terveiket.

Tibor így nyilatkozott.
16 napos útra érkeztünk, amihez a kanadai Magyar Nagykövet segített azzal a feladattal, hogy az MTV 1-es csatorna műsora részére kétszer 25 perces ismertetést készítsünk a kanadai multikulturális életről.  A műsor címe: "A Trans Canada - az út, és amit összeköt". Másik  műsorunk címe, Kultúrház, ott is szeretnénk azt bemutatni, azzal az ismertetéssel együtt, amiben biztosítani kívánjuk a CHAC készülő kiállításának széleskörű nyilvánosságra hozatalát. Természetesen azt nemcsak a TV-ben, de rádióműsorokban és a sajtóban is megtesszük  Jelen kanadai utunkkal azt a lehetőséget kívánjuk kihasználni, amit a világ leghosszabb nemzeti autóútja nyújt - : itt Kanadában összeköti a keleti és nyugati partot, és az út mentén, szimbolikusan, megtaláljuk multikulturális Kanadát.
Ezért riportjaink, nemcsak itt élő emigrált magyarokkal foglalkozik, hanem azzal a multikultúrával, ami Kanadában egyedi. A befogadott idegenekkel, a már itt élők vegyes házasságainak leszármazottaival, második, harmadik generációsokkal, akik már,  nem szükségszerűen magyar eredetűek.  Hosszú riportra készülünk Michaëlle Jean főkormányzóval, aki maga is emigrációs családból származik. Feladataiba sok minden belefér azonkívül, hogy családanya, köztiszteleben álló állami személyiség. Haladva a technikával  mondanivalóját gyakran, blog-ban mondja el a világnak.

Szilvia a következőket mondta

Érdekes, példaértékű lehet, Magyarország számára is, hogy mi az a módszer, amivel Kanada az ideérkezőket befogadja, tekintet nélkül vallásra, származásra, társadalmi állásra. Számunkra egészen speciális a mód, ahogy ez történik,
Ez a kanadai mozaik olyan mint a patchwork takaró, ahol a legkisebb csoportnak is megvan a maga kockája, és ugyanolyan értékes, mint a másik, nagyobb csoport. Különösen érdekesnek tartom ezt  a befogadást olyan ország részéről, amelynek történelme nem olyan régi, mint a befogadottaké, mint Európa történelme.
Ez a fajta befogadás, amit Kanada folytat, saját kultúráját gazdagítja és ez a tapasztalat értékes lehet más ország részére is.

Tibor még megemlítette

Találkozni készülünk inúit és aboriginal vezetőkkel is. Ezekhez azért ragaszkodtunk, mert ők az őslakók és mindenképpen meg kell ismerjük kultúrájukat, de ugyanakkor megnézzük, hogy ugyanaz játszódott-e le Kanadában mint Amerikában, hogy erőszakkal, rezervátumba kényszerültek, erőszakkal küldték gyermekeiket kanadai iskolába, ennek következtében saját oktatási rendszerük kihalt.
Elmegyünk egy torontói "Nuit Blanche" fesztiválra, majd Vancouverbe és Victoriában veszünk részt néptánc fesztiválon, ahol olyanok is táncolják a magyar táncot, akiknek még rokonságukban sincs magyar.
Programunk nagyon sűrű, de reméljük sikerül  feladatunkat jól megoldani. Tervünk, hogy visszajövünk hosszabb időre, amikor a Trans Canadán kocsival mehetünk végig és  az út mentén valóban találkozunk kanadai bennszülöttekkel és így  lehetőséget kapunk arra, hogy mélyebben megismerjük kultúrájukat, életüket. 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.