A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 

Bogyay Katalin, Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Montrealban

Mailáth Mária
Montreal, szeptember 12.

Hivatalos látogatásra érkezett Kanadába, Dr. Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és kísérete 2008. szeptember 4. és 8. között. Útjuk első állomása Edmonton volt, ahol a Szakállamtitkár részt vett az Alberta Egyetem Osztrák és Közép Európai Tanulmányok Wirth Intézetének 10 éves fennállásának ünnepségén. A ceremónia keretén belül közös szándéknyilatkozatot írt alá az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Alberta Tartományi Kormányának Felsőoktatási és Technológiai Minisztériuma, a magyar és kanadai felsőoktatási együttműködési lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében. Ennek keretében lehetőség nyílik arra, hogy mindkét állam egyeteme között közös együttműködésre, csere programok és egyéb tudományos, kulturális programok szervezésére kerülhessen sor.

Montreali látogatásuk alkalmával a delegáció Dr. Vastagh Pál nagykövet vezetésével vasárnap délutáni fogadás keretében találkozott néhány quebeci, montreali és ottawai kulturális vezetővel, a magyar tiszteletbeli konzul, Szentmihályi Gyula múzeumában.

A meghívottak között voltak, Andrea Blanar, visual artist, a Canadian Hungarian Artists' Collective elnöke, Stanley Borenstein, Galerie d'arts contemporains, Crescent St, Montreal igazgatója, Julia Ciamarra, a Montreali Magyar Iskola igazgatója, Gilles Cloutier,  a Montreal Studio of Early Music (Kanada legrégebbi és leghíresebb korai zenéje),   igazgatója, Gábor Csepregi, Dominican University College of Canada (Ottawa) igazgatója és a  Canada-Hungary Educational Foundation elnök helyettese, Andor Csukly,  a Montreali Magyar Bizottság elnöke, Tibor Egervári, Professor, University of Ottawa, Maurice Forget, Fasken, Martineau, Dumoulin, számos montreali művészeti rendezvény szervezője, András Göllner, Professor Emeritus, Concordia University, Linda Leith, író és  Executive Director of Blue Metropolis Festival elnöke, Svetlana Litwin,  coordonnatrice,  Cabinet de la ministre des communautés culturelles, Mária és István Mailáth, Magyar Kronika szerkesztői, Joyce Millar,  Stewart Hall Art Gallery, Point Claire Qc, igazgatója, Elaine Kalman Naves,  író.

Szentmihályi Gyula rövid köszöntője után Judy Young, a  Canada-Hungary Educational Foundation elnöke emelkedett szólásra és felsorolta az Ottawaban és Montrealban a közel jövőben megrendezésre kerülő magyar kulturális programokat.

Ezt követően Dr Bogyay Katalin köszönetét fejezte ki a Nagykövet úrnak. Mint mondotta, segítsége nélkül a két ország közötti kapcsolat nem lenne ilyen kedvező.  Majd körvonalazta azt a szándékot, amivel Kanadába látogattak ezen a héten.
Elmondta, hogy az Edmontonban aláírt szándéknyilatkozat csak első lépés volt a tervben lévő kulturális kapcsolat megerősíte érdekében.

Örömét fejezte ki a sok sikeres kanadai magyar művész láttán és véleménye szerint ez teszi  Montrealt  speciális helyjé. Montrealt már előző látogatásai alkalmával is nagyon pezsgő és érdekes városnak ismerte meg, ahol sok lehetőséget lát szolid "kultúr-híd" kialakítására Magyarországgal, a művészek, a múzeumok, pontosabban a személyek között. Ennek a kapcsolatnak kialakításáért, úgy érzi a kormány, az illetékes minisztérium kell felelősséget vállaljon, hogy ez a híd kiépüljön és erősödjék.

Nagy érdeklődéssel szólt a montreali film- és jazz-fesztíválról, amit a magyar kulturális minisztérium felelős osztálya ugyancsak figyelemmel kísér. Örömmel látnák a quebeci, montreali művészeket Magyarországon vendégszerepelni, kiállításokat szervezni, résztvenni a magyar fesztiválokon. Montrealt úgy tekinti, mint a kultúrák központja Kanadában, ahol a különböző nyelvek mellett ugyancsak jelen van a kultúra megannyi fajtája.

A kulturális diplomácia -a kultúra költészetének nevezete ezt a fajta diplomáciát - fontos szerepet játszik kapcsolatok teremtésében, megkerülve a politikai pártok pillanatnyi érdekeit.  
Ezeknek a gondolatoknak hangulatában fejezte ki reményét a további, szorosabb, kapcsolatok kialakításához Quebec és Magyarország között.

Dr. Bogyai kíséretével másnap a Concordia Egyetemen tett látogatást, majd megbeszélést folytatott az együttműködési lehetőségekről Mm. Yolande James-al, Ministre des Communautés culturelles, du Quebec.

Ezután rövid, de sikeres kanadai látogatásuk véget ért, ám mi várjuk vissza még sok szép közös program rendezésével, amivel itt Kanadában erősíthetjük magyar kultúránk megmaradását és biztosíthatjuk a következő generációkkal, valamint a kanadaiakkal történő megismertetését.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.