A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
Dr. Szili Katalin delegációjával köszöntötte Quebec várost a 400 éves évfodulóján

Magyar Krónika
Montrel július 20.

Mailáth Mária

 

400. születésnapját ünnepelte az elmúlt héten Quebec városa. Mára már 700 ezer lakossal büszkélkedik., A várost 1608. július 3-án a francia felfedező, Samuel de Champlain a Szent Lőrinc folyó partján alapította meg.
A 2007. december 31-e óta tartó ünneplést egy sor kiállítás, fesztivál és előadás kíséri.    
A főünnepségre július 3-án került sor és a fontos meghívottak listáján szerepel, többek között, a francia miniszterelnök, Francois Fillon és a korábbi francia elnök-jelölt Segolene Royal is.

Az ünneplő közönségben volt magyar delegáció is, az Magyar Köztársaság Országgyűlés elnöke vezetésével.

Az Elnök Asszony az ünnepséget követő napon  részt vett a Québecben megrendezett frankofón parlamenti konferencián.

Innen Kiss László professzor meghívására látogatott el Chicoutimibe, ahol hétfőn találkozott a Québec Állami Egyetem egyik, magyar származású alapítójával is. Szili Katalin ezenkívül megbeszélést folytatott az egyetem rektorával . A Québeci Egyetem rektora beszámolt arról, hogy az intézmény kutatói és diákcsereprogramok formájában kapcsolatban áll a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A találkozón szó esett arról is, hogy a kanadai intézmény vidéki magyar egyetemekkel is együttműködésre törekszik.

Szili Katalin kedden, július 8-án - kanadai látogatásának utolsó napján - a montreali magyar közösség vezetőivel ebéd keretében találkozott. A delegációt az ottawai követség részéről Bányai Ferenc főkonzul vezette.
Az Elnök Asszony az alábbi meleg szavakkal köszöntötte régi ismerősként a montreali magyarokat, hisz múlt októberi látogatása alkalmával már találkozott velük.                                    
"Sok szeretettel köszöntöm mindannyiukat, és örömömet  fejezem ki azért, hogy újra itt lehetek. Ritkán adódik egy politikus életében, hogy néhány hónapon belül lehetősége nyílik a viszontlátásra. Szeretném a delegáció tagjait bemutatni.  Már tavaly októberből ismerik, Dr. Sárdi Péter államtitkárt és Sőregi Éva titkárság vezetőt. Kascsó Lajos, képviselőt-igaz Kanadában már járt ő is, de itt most van először - mint képviselő és a baráti tagozat oszlopos tagja, egyben Tiszaújváros polgármestere. Számára is jó lehetőség, hogy találkozzék a magyarsággal.
Múlt héten, szerdán érkeztünk Québec City-be, ahol részt vettünk a város június 4-i, 400 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Sajnos zuhogó esőben, de nagyon megható pillanatok voltak. Másnap a francofon konferencián vettünk részt közel 50 házelnökkel együtt. Itt találkoztam Milliken és Kiscella elnökökkel is.
Azt követően elutaztunk Chicoutimibe, ahol sok magyar egyetemi tanár és hallgató van. Találkoztunk Nagy Ádám professzorral, aki a egyetem egyik alapítója volt, Kiss Erővel, aki jól ismerte a kanadai magyar bokszolókat és azok sportorvosa, egyben a bokszoló szövetség sportorvosa is. Találkoztunk fiatalokkal az alumínium ipar kutató mérnökeivel, sokat tettek az egyetemi oktatás területén. Meg kell emlékezni Kiss László professzorról, aki ennek a látogatásnak  szervezője volt. Amikor a kanadai partnerek megtudták, hogy Chicoutimibe utazunk még azok is, megkérdezték,
-"mit keresnek Chicoutimiben? - elmondtuk, hogy  ott is van egy magyar közösség, akik meghívtak és érdemesek arra, hogy meglátogassuk őket.
Szép két napot töltöttünk ott, volt alkalmunk a Fjordokhoz is ellátogatni, így természeti élményünk is volt.
Tegnap érkeztünk Montreálba, ez búcsúnapunk, amikor Kanadától elköszönünk és megragadom az  alkalmat, hogy megköszönjem Moosz úr tevékenységét, mint volt tiszteletbeli konzul, és szeretnék gratulálni Szentmihályi Gyulának, aki átveszi a staféta botot és kérem,  segítsen  kapcsolatainkat a továbbiakban is  fejleszteni, erősíteni.
Szeretném áltadni szerény ajándékunkat is, a parlamenti ezüstérmet a Montreali Magyar Bizottság elnökének,  Csukly úrnak, és neki adnám át azt a kézikönyvet is,  amit most állítottunk össze a  határon túli magyarságot érintő, ma is életbenlévő jogszabályokról. Kérem, terjessze itt a magyarok között.
A mai ebéd remélem hozzájárul ahhoz, hogy tovább erősítsük kapcsolatunkat, amit tavalyi ittlétünk óta szívemben őriztem.  Ajtónk továbbra is nyitva van a Parlamentben is azért, hogy továbbra is építsük kapcsolatunkat, különösen a montrealiakkal."

              Kascsó Lajos, a tiszaújvárosi polgármester szintén szép könyvet adott át emlékül  azzal a gondolattal, hogy a montrealiak megismerjék és látogassák városukat.  Vendégeiket nagyszerű termálfürdővel és természeti szépségeikkel várják.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.